2024. április 20. szombat
More

    A demencia jelei általában ebben a sorrendben jelennek meg

    Az orvosok szerint a demencia korai diagnosztizálása jobb kezelést eredményezhet – ezért fontos, hogy felismerjük a jeleket, amikor látjuk őket.


    „A becslések szerint világszerte több mint 55 millió ember él Alzheimer-kórban és a demencia egyéb okaiban, és ez a szám 2030-ra 78 millióra, 2050-re pedig 139 millióra emelkedik” – mondja Andrew E. Budson. „Egyszerűen nincs elég neurológus, pszichiáter, geriáter, neuropszichológus és más szakember ahhoz, hogy ezeknél az egyéneknél kognitív hanyatlást és demenciát diagnosztizáljanak. Az alapellátást nyújtóknak kell felfedezniük.”

    Emlékezet kiesés

    Míg a memóriavesztés bizonyos formái – például, ha elfelejted, hol hagytad a kulcsokat – nem ad aggodalomra okot, a memória drámai változásai a demencia jelei lehetnek. „Fontos számomra, amikor megpróbálom megérteni azt a személyt, akit a klinikán látok, hogy megtudjam, honnan jött” – mondja Samantha Holden. „Mi az alaphelyzete? Történt-e változás vagy hanyatlás a gondolkodásában és a memóriájában?”

    Zavar

    A zavartság a demencia egyik legkorábbi jele, és nem feltétlenül jelenik meg azonnal. „A zavartság gyakori probléma a 65 év felettiek körében” – áll az American Family Physician folyóiratban megjelent orvosi kutatási cikkben. „A normál kognitív képességek hanyatlása lehet akut, de lehet krónikus és progresszív is. Időseknél a zavartság leginkább a delírium vagy demencia tünete, bár pszichózisokkal és érzelmi zavarokkal is összefüggésbe hozható, különösen a súlyos depresszióval.”

    Alvászavarok

    Az alvászavar szorosan összefügg a demenciával, néhány embernél évekkel a diagnózis felállítása előtt jelentkeznek a tünetek. „Az alvászavart alvásvizsgálattal diagnosztizálhatjuk. Nagy az esélye annak, hogy egy ilyen rendellenességben szenvedő személynél LBD (Lewy-testi demencia) vagy Parkinson-kór alakul ki” – mondja James Leverenz neurológus. „Gyakran előfordul, hogy amikor valaki bejön értékelésre, és alvászavarokról kérdezünk, az ágypartner azt mondja: Ó, évek óta ezt csinálja.”

    Hallucinációk

    Az orvosok figyelmeztetnek, hogy a demencia miatt az emberek olyan dolgokat láthatnak, amelyek nincsenek ott. „Problémássá válik, amikor az emberek elkezdik azt hinni, hogy a vizuális hallucinációik igazak” – mondja Dr. Leverenz. „Ha hívják a rendőrséget, vagy nem tudnak elaludni, mert félnek, akkor lehet, hogy kezelnünk kell ezt a tünetet.”

    Mi olyan vicces?

    A vicc megértési képességének elvesztése a demencia korai tünete lehet. „Ha úgy találod, hogy humorérzéked jelentősen megváltozott, érdemes lehet orvosi tanácsot kérni” – mondja Katie Puckering, az Alzheimer’s Research UK információs szolgáltatási menedzsere.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!