2024. április 25. csütörtök
More

    5 dolog, amit tudnod kell, ha ekcémád van

    Ha egyike vagy annak a 31,6 millió embernek, aki élete során valamikor ekcémával küzdött, első kézből tudod, milyen kényelmetlen és irritáló tud lenni. És bár könnyen észrevehető – a száraz, vörös, irritált bőr viszketéssel és hámlásokkal együtt általában árulkodó jel –, nem mindig olyan könnyű kezelni.


    Figyelembe véve azonban, hogy ez az egyik leggyakoribb bőrbetegség (a pattanások után a második), szerencsére a bőrgyógyászok jártasak a kezelésében. Hadley King, egy New York-i székhelyű, okleveles bőrgyógyász, rendszeresen látogat ekcémás betegeket, és azt mondja, hogy öt dologgal kell mindenkinek tisztában lennie.

    1. Tudd, hogy hosszú távon benne vagy

    Az ekcéma egy érzékeny bőrbetegség, amely hajlamosabbá teszi az arcbőrt az irritációra és a kiszáradásra. Az ekcéma kiváltásakor – ami belső tényezők, például stressz, vagy külső tényezők, például hideg száraz levegő hatására fordulhat elő – a bőr sejt túltermeléssel reagál. Ez vezet a pelyhes, gyulladt, rózsaszín és vörös száraz foltokhoz. Míg az ekcéma felnőttkorban is megjelenhet, a legtöbb ember, aki ezzel a betegséggel küzd, először 18 év alatti korban veszi észre (gyakran csecsemőkorban vagy kora gyermekkorban jelenik meg, és egyes kutatások arra utalnak, hogy genetikai hajlam kapcsolódik hozzá). Bár a tünetek javulhatnak az életkorral, nem lehet teljesen megszabadulni tőle. „Nincs gyógymód az ekcémára, de vannak nagyszerű stratégiák és gyógyszerek az ekcéma leküzdésére” – mondja Dr. King.

    2. Nem minden hidratáló krém egyformán készült

    Mivel az ekcémát meggyengült bőrgát jellemzi – és mivel a hideg, száraz levegő súlyosbíthatja a helyzetet –, a megfelelő hidratálás kulcsfontosságú az állapot kezelésében. „Minden korosztály számára a hidratálás és a bőrgát támogatása a karbantartás alappillére” – mondja Dr. King. De nem minden hidratáló krém trükközik. Dr. King azt mondja, hogy olyan hidratáló krémeket kell használnod, amelyek „nedvességet adnak a bőrnek, bőrpuhítók a bőr védőrétegének támogatására és okkluzívok a nedvesség rögzítésére”.

    Nedvesítőszerek

    „A nedvesítőszerek, mint a hialuronsav és a glicerin, többnyire kis molekulatömegű anyagok, amelyek vizet kötnek a stratum corneumba” – mondja Dr. King. „A víztartalom megőrzése érdekében a többi komponenssel együtt kell őket használni.”

    Bőrpuhító szerek

    „A bőrpuhító szerek telített és telítetlen, változó hosszúságú szénhidrogének, amelyek elősegítik a bőr barrier funkcióját, a membránok folyékonyságát és a sejtjelátvitelt, ami a bőr szerkezetének és megjelenésének általános javulását eredményezi” – mondja Dr. King. „Gyakran emulgeálószerekkel kombinálva használják. Ilyen például a koleszterin, a szkvalén, a zsírsavak, a zsíralkoholok és a ceramidok.”

    Okklúzió

    „Az okklúziók olyan olajok és viaszok, amelyek inert réteget képeznek a bőrön, és fizikailag blokkolják a transepidermális vízvesztést” – mondja Dr. King. „Példák: petrolátum, méhviasz, ásványolaj, szilikonok, lanolin és cink-oxid.”

    3. Zuhanyozási szokásaid változást hozhatnak

    Míg a hosszú, forró zuhanyok átmenetileg enyhíthetik az ekcémával összefüggő viszketést, a gyakorlat valójában súlyosbíthatja a tüneteket. Ennek az az oka, hogy a forró víz lehámlaszthatja a bőrt, így a már meggyengült védőréteg még hajlamosabbá válik az irritációra. Ezt szem előtt tartva, „a zuhanyzásnak rövidnek kell lennie – hét perc vagy annál rövidebb időtartamú, inkább langyos, mint meleg vizűnek, és naponta legfeljebb egyszer fordulhat elő” – mondja Dr. King. Ezenkívül azt mondja, hogy keress gyengéd tisztálkodószereket, „amelyek nem tartalmaznak durva vegyületeket, amelyek eltávolítják a bőrről a természetes olajokat, és hidratáló összetevőket tartalmaznak”.

    4. A párásító érdemes befektetés

    Az ekcéma fellángolásának elkerülése érdekében a lehető legjobban kerüld a hideg, száraz levegőt – ebben az otthoni párásító segíthet. Dr. King azt javasolja, hogy tarts egyet a hálószobádban (végül is a napjaink legalább egyharmadát ágyban töltjük), ami nedvesen tartja a levegőt és megakadályozza a bőr kiszáradását.

    5. Az orvosoddal való kapcsolattartás kulcsfontosságú

    Néha a vény nélkül kapható hidratálókrémek és életmódbeli trükkök nem elegendőek az ekcéma kezelésére. Ebben az esetben konzultálnod kell az orvosoddal a megfelelő gyógyszer kiválasztásához. „Ha szükséges, a helyi kortikoszteroidok is hasznosak, és a nem szteroid gyulladáscsökkentő helyi gyógyszerek is előnyösek lehetnek” – mondja Dr. King. Ráadásul a kialakuló fertőzéseket kezelni kell, súlyosabb esetekben pedig vannak szisztémás gyógyszerek is, amelyek hasznosak lehetnek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!