2024. március 28. csütörtök
More

    Jelek, amik tüdőrákot jeleznek

    A tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Vigyázz ezekre a tünetekre!


    Köztudott, hogy Magyarországon nagyon kedvezőtlenek a tüdőrák előfordulási és mortalitási adatai: 2016-ban Magyarországon volt a legmagasabb a tüdőrákos halálozási arány az EU lakosságához képest1 (100 000 lakosra 90,1 halálozás jutott).

    Ezzel párhuzamosan egyre többet tudunk meg a betegségről, annak fajtáiról, okairól és a megelőzés lehetséges módjairól. A tüdőrákos megbetegedések mintegy 90 százalékát a dohányzás okozza, a férfiaknál pedig több mint kétszeresére nőtt az előfordulása, mint a nők esetében. Minél korábban kezdesz el dohányozni, és minél többet dohányzol, annál nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. Az is fontos, hogy az erős dohányosok közelében élő embereknél is fennáll a tüdőrák kialakulásának kockázata.

    A statisztikák megdöbbentőek: a nemdohányzó tüdőrákos betegek körülbelül 17 százalékánál alakul ki a betegség a gyermekkori dohányfüstnek való kitettség következtében. A budapesti óvodás gyermekek több mint 29%-a passzív dohányos.

    Ennek megfelelően a veszélyeztetett csoportok száma viszonylag jól jellemezhető, és a rendszeres szűrés mindenképpen javasolt a betegség korai felismerése érdekében. A korai diagnózis különösen azért fontos, mert a tüdőrák korai stádiumában kisebb az áttétképződés esélye, így nagyobb a gyógyulás esélye.

    A tüdőráknak több mint 20 fajtája létezik, és mindegyik tüdőrák típus fejlettségében, felépítésében, agresszivitása és a rendelkezésre álló gyógyszerek rájuk gyakorolt ​​hatása jelentősen eltérhet.

    A tüdőrák tünetei közé tartozhat a köhögés, a köhögést követő véres köpet, a légszomj és a mellkasi fájdalom. Később, a betegség előrehaladtával más tünetek is megjelenhetnek, mint például fogyás, fáradtság, elhúzódó tüdőgyulladás, más testrészek fájdalma, vérszegénység stb.

    Ha a fenti tünetek bármelyikét észleled, azonnal fordulj orvoshoz! A tüdőrákos tünetekkel rendelkező betegeket általában háziorvoshoz, gyanú esetén pedig további vizsgálatokra utalják be, például MRI-re, szövettani vizsgálatra -, hogy megállapítsák, van-e tüdőrákja.

    Mivel a dohányzás a tüdőrák vezető oka, a dohányzás abbahagyása az egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszköz a tüdőrák elleni küzdelemben. A legtöbb dohányos átélt már néhány sikertelen leszokást, és emiatt előfordulhat, hogy kevésbé bíznak az újrapróbában. Bár azok, akik sikeresen leszoktak a dohányzásról, a túlnyomó többségnek néhány nekifutás után sikerült.

    A környezet – rokonok, barátok, kollégák – támogatása és bátorítása különösen fontos szerepet játszhat a dohányzás abbahagyásában, és meggyőzheti a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó ismerősöket a rendszeres szűrés szükségességéről.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!