2024. április 20. szombat
More

    A hideg zuhany előnyei – 2. rész

    A hideg zuhany javíthatja a bőrt, a keringést és a mentális egészséget. Ahogy Wim Hof ​​holland sportoló elmondta a Mind Body Greennek, „a mindennapos hideg zuhany távol tartja az orvost”, ami szintén javíthatja a testi és lelki egészséget. A hideg zuhany előnyei – 1. rész című cikkünket folytatjuk egy második résszel.


    A hideg zuhany felgyorsíthatja az anyagcserét

    Az anyagcseréd szabályozza azt a folyamatot, amely során az elfogyasztott táplálékot olyan energiává alakítod, amelyre a szerveidnek a megfelelő működéshez szükségük van. A gyorsabb anyagcsere azt jelenti, hogy szervezeted könnyebben képes kalóriát égetni. Másrészt, ha lassú az anyagcseréd, akkor a szervezet ezeket a további kalóriákat zsírként tárolja.

    Van néhány módszer az anyagcsere természetes felpörgetésére. Az edzés, a sovány fehérje fogyasztása és a minőségi alvás néhány egyszerű javaslat, de van egy másik módja is annak, hogy egy kis anyagcsere lökést adj a rendszerednek – már sejtetted: egy hideg zuhany. Niket Sonpal gasztroenterológus azt mondta: A hideg zuhanyok miatt a testednek fel kell melegednie ahhoz, hogy szabályozza a hőmérsékletét. Amikor megborzongsz, a tested megpróbál visszatérni a meleg állapotba – és ez a természetes reakció kalóriákat éget. 

    Ezenkívül a Scientific Reports-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a hideg hőmérsékletnek való kitettség a zsírsejteket barna zsírokká alakíthatja, ami elősegíti a kalória gyors elégetését.

    A hideg zuhany némi megkönnyebbülést nyújthat a bőrödnek

    Michelle Henry bőrgyógyász és bőrgyógyász sebész azt mondta, hogy a hideg víz a megfelelő út azoknak, akiknek viszkető, hámló bőrük van. A forró víz megfosztja a bőrt a nedvességtől, ami kiszáradáshoz és az ekcéma súlyosbodásához vezethet. A hideg mosakodás viszont segíthet gyors enyhülést találni. Dr. Tania Elliott, a NYU Langone Health munkatársa az NBC  Today című műsorában elmondta:  Fiziológiai szempontból az idegeid nem tudnak egyszerre több érzetet közvetíteni. Tehát ha egyszerre viszketsz és fázol, akkor a két dolog közül az egyik átveszi az irányítást. Általában a hideg érzés felülírja a viszketést.

    Ha nem tudod elkötelezni magad a hidegzuhany-váltás mellett, legalább fogadd meg, hogy lemondasz a rendkívüli melegről. Jessica J. Krant, a SUNY Downstate bőrgyógyász adjunktusa azt mondta az Everyday Healthnek, hogy a víz hőmérsékletét két fokozattal lejjebb kell állítani attól a ponttól, ahol szeretnéd. Vagyis elég meleg ahhoz, hogy elviselhető legyen, de nem elég meleg ahhoz, hogy jól érezd magad.

    Hideg zuhany után a bőröd fiatalabbnak tűnhet

    Egy nagy találkozó vagy randevú előtt kipróbálhatsz egy  arcmaszkot, hogy lendületet adj a bőrödnek. De egy gyors hidegzuhany még hatékonyabb lehet abban, hogy bőröd ragyogóvá és fiatalossá váljon.

    Michele Green bőrgyógyász azt mondta: A hideg zuhany összehúzza a pórusokat, és bezárja a nedvességet is. Kifejtette, hogy ez az erek összehúzódását okozza, ami potenciálisan nyugodtabb, kevésbé gyulladt bőrt eredményezhet. Amint azt a Health Status megjegyezte, a hideg víz csökkentheti az arc duzzanatát, és még a sötét szem alatti karikák megjelenését is.

    Kavita Mariwalla, egy New York-i bőrgyógyász azonban kínált egy kis perspektívát. A szépségápoláshoz használt trükkként a hideg zuhanyokat könnyű elvégezni, és azonnali hatásuk van. A hatás azonban  nem lesz meg egész nap. Röviden, az arcodat a zuhanyfej alá húzva átmenetileg segít, de nem gyógyítja meg hirtelen az összes bőrproblémát.

    Remek hajnapjaid lesznek, amikor elkezdesz hidegzuhanyozni

    Kérdezték már tőled, hogy szeretnél-e hideg öblítést a szalonban a samponozás végén? Ha igen, jó oka van ennek az alapozó gyakorlatnak. Segíthet javítani a haj  egészségét. Jessie Cheung, egy chicagói bőrgyógyász elmagyarázta a Healthnek, hogy a hideg elsimítja a hajszálak felborzolt kutikuláját, és rögzíti a nedvességet, hogy megakadályozza a töredezést. Az előnyök megszerzéséhez, nem kell sokáig kitenned magad a hideg víznek. Dr. Cheung azt mondta, hogy egy rövid sugár – legalább 10 másodpercig – a zuhanyozás végén megteszi.

    Nem győzött meg? A Self-ben megjelent cikkben Kally Papantoniou bőrgyógyász megosztott egy érvet a magasabb hőmérséklet ellen: A meleg víz használata feloldhatja a lipideket, és eltávolíthatja a legtöbb kondicionálót, amelyet használtál. Hacsak nem öblíted le hideg vízzel, a kondicionáló kezelések nem tesznek jót a hajadnak – és a pénztárcádnak sem.

    A hideg zuhany jót tesz az immunrendszernek

    Egy hideg zuhany megelőzheti az orrdugulást. Még mindig vita tárgya az orvostársadalomban, de elképzelhető, hogy a gyors zuhany jótékony hatással lehet az immunrendszerre.

    A  PLoS One-ban megjelent tanulmány szerint több mint 3000, 18 és 65 év közötti résztvevőt osztottak be egy kontrollcsoportba, akik napi 30, 60 vagy 90 másodperces hidegzuhanyozást végeztek egy hónapon keresztül. Az eredményekből kiderült, hogy azok, akik minden nap hidegzuhanyoztak, ritkábban hiányoztak a munkából betegség miatt. A kutatók azonban jelezték, hogy bár a hideg zuhanyok 29 százalékkal csökkentették a munkahelyi hiányzások valószínűségét, maga a betegség nem csökkent jelentősen. Más szavakkal, a hideg zuhany csökkentheti a tüneteket, lehetővé téve az embereknek, hogy legalább annyira jól érezzék magukat, hogy munkába álljanak. Ezen emberek közül sokan jobb életminőségről, megnövekedett munkahelyi termelékenységről és csökkent szorongásról számoltak be.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!