2024. március 28. csütörtök
More

    Így kell az ekcémát megelőzni!

    Az ekcémás betegek fele gyermekkortól kezdve viszketéssel és egyéb tünetekkel küzd, de a betegség felnőttkorban is kialakulhat. Nézzük meg, hogyan kell megelőzni a panaszok súlyosbodását.


    Az ekcéma egy olyan állapot, amely a bőr viszketésével és kivörösödésével vagy nedvességével jár, váltakozó pihenési időszakokkal és fellángolással. Dr. Rózsa Annamária osztja meg a legfontosabb tudnivalókat rosszabbodás megelőzéséről és a hatékony kezelésről.

    Az atópiás dermatitisz felnőtt korban is kialakulhat, elsősorban az arcon, a törzsön és a végtagokon. Általában vörös foltok jelennek meg, illetve nedves hólyagok, amelyek felszakadásukkor kiszáradnak. Ezeket hirtelen jövő erős viszketési inger kíséri.

    Az ekcémás esetek 50%-ában a tünetek már az első életévben jelentkeznek, és a legtöbb embernél 5 éves koruk előtt diagnosztizálják a veleszületett betegséget. Felnőtteknél az ekcémás tünetek leggyakoribb okozói valamilyen kontakt tényező vagy irritáció. A mindennapi életben gyakran használt tárgyak, kozmetikumok vagy vegyszerek gyakran vezetnek panaszokhoz.

    Olvass bele, hogyan segíthet az ecet az ekcéma ellen.

    Mit tegyél?

    A hidratálás a legfontosabb dolog a romlás megelőzésében. Az elveszett zsírokat és lipideket tünetmentes állapotban is pótolni kell, mert enélkül a helyzet könnyen súlyosbodhat.

    Nem ajánlott azonban illatosított, színezett bőrápoló termékeket választani. A betegeknek azt tanácsoljuk, hogy kérjenek segítséget egy bőrgyógyásztól, és használjanak illat- és színezékmentes, kifejezetten az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett formulát.

    Ha a kontakt ekcéma beigazolódik, egyértelmű, hogy kerülni kell az irritáló anyagokat és tárgyakat. Sokan nem értenek egyet, de a kozmetikumok, testkiegészítők, de akár a ruha fémrészei is okozhatnak panaszokat.

    Az ekcémás tüneteket a lakás száraz levegője is fokozhatja, ezért ügyeljünk a szellőztetésre és a párásításra. Az irritáció elkerülése érdekében fürdés helyett rövid zuhanyzás javasolt. Javasoljuk, hogy a műszálas és gyapjú ruházat helyett pamutruházatot válassz. Érdemes néhány stresszkezelési technikát is elsajátítani, hiszen az ideges lelkiállapot úgyszintén kiválthat ekcémát.

    Ajánló Atópiás dermatitis kisgyermeknél

    Az ekcéma folyamatos gyógyulást igényel, de a gyógyszeres kezelés különösen fontos, ha az állapot romlik. Például a helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid időn belül megszüntethetik a gyulladást, ami nagy megkönnyebbülést jelenthet a páciens számára.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!