2024. március 29. péntek
More

    Baktériumok is okozhatják a prosztatarák kialakulását

    A University of East Anglia kutatói több mint 600 egészséges és prosztatarákos férfi vizelet- és prosztataszövet-mintáinak komplex genetikai elemzését végezték el. A The Guardian online kiadásában megjelent tanulmány szerint az Urian Oncology öt baktériumot találtak összefüggésbe a betegség gyors terjedésével.


    Nem bizonyították, hogy ezek a baktériumok okozzák vagy rontják a betegséget, de ha a folyamatban lévő kutatások tisztázzák szerepüket, a tudósok teszteket dolgozhatnak ki a betegségre leginkább veszélyeztetett férfiak azonosítására, és antibiotikumok után kutathatnak az évente több ezer életet követelő prosztatarák megelőzésére.

    A tanulmány szerint azok, akiknek vizeletében, prosztata- vagy daganatmintájában az ötből egy vagy több baktérium volt (ebből hármat újonnan azonosítottak), 2,6 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordult elő korai stádiumú betegség, mint azoknál, akiket nem azonosítottak.

    Colin Cooper, a Kelet-Angliai Egyetem rákgenetikai professzora szerint a baktériumok valószínűleg nem hozhatók összefüggésbe a betegséggel, ám például az agresszív prosztatarákban szenvedő férfiak immunrendszere legyengül, ami lehetővé teszi bizonyos baktériumok szaporodását.

    A kutatók azonban erősen gyanítják, hogy a mikrobák szerepet játszanak a rák kialakulásában, ahogy a H. pylori fertőzés is növeli a gyomorrák kockázatát.

    „Ha biztosak lennénk abban, hogy ezek a baktériumok okozták a prosztatarákot, kereshetnénk egy antibiotikumot, amely megölné őket, és remélhetőleg megállítaná a rák terjedését, de ez nem ilyen egyszerű” – magyarázta Cooper.

    Bár a prosztatarák a leggyakoribb rákbetegség a férfiaknál, sok esetben nem halálos. Agresszív formája évente körülbelül 12 000 férfit öl meg az Egyesült Királyságban. A legtöbb esetben 50 év felettieknél fordul elő, és egyes tanulmányok szerint a 80 év körüli férfiak háromnegyede érintett lehet.


    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!