2024. április 16. kedd
More

    Gyógyszerek bőrbetegségre

    A feltörekvő gyógyszerek többek között a melanoma és az atópiás dermatitisz kezelésében is hatással lehetnek, de a megelőzésben még van mit javítani a magyar lakosság körében.

    Olvass bővebben az atópiás dermatitisről!

    „Az új gyógyszerek kapcsán a psoriasis vulgarist és a bőrdaganatokat emelném ki, de az atópiás dermatitisz is előrehalad az idén” – mondta a Medical Tribune-nak adott interjújában Baltás Eszter, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, a Magyar Bőrgyógyász Társaság főtitkára. – “Az említett betegségek esetében a legkorszerűbb kezeléseket már Magyarországon is finanszírozzák az egészségbiztosítók, így ezek mind elérhetőek a betegek számára” – tette hozzá.

    A pikkelysömör tekintetében a következő új gyógyszert a közepesen súlyos és súlyos esetek kezelésére alkalmazzák, és a melanoma mellett a bőrdaganatok kezelése is halad. A molekulárisan célzott terápia (BRAF és MEK inhibitorok) és az immunterápia területe is fejlődik. Új gyógyszerek és kezelési stratégiák vannak a láthatáron. A PD1-gátlók, amelyek a 2018-as orvosi és élettani Nobel-díj középpontjában álltak, most újdonságnak számítanak itthon a kiegészítő (komplementer) melanoma kezelésében.

    Míg az idő múlásával egyre több bőrdaganatot fedeztek fel, sok esetben mégis csak egy későbbi szakaszban fedezték fel a problémát, amikor már nagyon korlátozottak voltak a túlélési esélyek. Magyarországon még mindig elterjedt a napozás, kevés információ jut el a bőrrák kockázatának kitett személyekhez (pl. 50 év feletti férfiak). Amit a magyarok általában tudnak a melanomáról, az hiányos. Gyakran évekbe telik, amíg a betegek gyanús bőrelváltozásokkal orvoshoz fordulnak.

    Gyakori betegségekben az anti-IL4 receptor monoklonális antitestek alkalmazása (jelenleg a tuberkulózis által támogatott felnőtt betegeknél) előrelépéshez vezethet az atópiás dermatitisz kezelésében. Az alopecia areata (foltos hajhullás) azonban az egyik legkorábbi krónikus állapot, amely befolyásolja a páciens várható élettartamát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!