2024. március 28. csütörtök
More

    Ezek segítenek a rák megelőzésében menopauza idején

    A menopauza után nő a rosszindulatú daganat kialakulásának esélye a hormonális változások és az életkor növekedése miatt, attól függően, hogy mikor lépsz be a változókorba.

    A tudósok két kulcsfontosságú tényezőt kapcsoltak össze a menopauza utáni megnövekedett rákkockázattal: az ösztrogén elterjedtségét, amely elősegíti a rákos sejtek növekedését és elterjedését, valamint a progeszteronszint csökkenését a klimax korai szakaszában és a menopauza idején.

    A menopauza szívre gyakorolt hatását itt, az 50 feletti nők változásait pedig itt tudod elolvasni.

    A menstruációs ciklus során az ösztrogén stimulálja a mellszövetet és a méhet – azokat a szöveteket, amelyek minden időszakban további nagy mennyiségű ösztrogén hatásának vannak kitéve. Ezért van az, hogy aki átmegy a menopauzán, amikor az ovuláció leáll, az nagy hatással van a rák kockázatára. Tanulmányok kimutatták, hogy ha egy nő 55 éves kora után késői menopauzán megy keresztül, nagyobb az emlő-, petefészek- és méhrák kockázata a hosszabb ösztrogénexpozíció miatt.

    Ezenkívül egy holland tanulmány 12 134 posztmenopauzás nő bevonásával azt találta, hogy a méh- vagy petefészekrák miatti elhalálozás kockázata 5 százalékkal magasabb, mint a későbbi menopauzás nőknél.

    Hormonterápia

    A hormonterápia (HT) a menopauza tüneteinek csökkentésére szolgáló kezelés, amely tabletta, tapasz, spray, gél, krém vagy hüvelygyűrű formájában is elérhető. Bár ma biztonságosabbak, mint régen, és védenek a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek ellen is, bizonyos embercsoportokban növelhetik a rák esélyét.

    A Women’s Health Initiative a hormonterápia hatásait tanulmányozta, és a kutatók a következő eredményekről számolnak be:

    Az ösztrogént és progesztint szedő nőknél kissé megnő a mellrák kockázata. Azoknál, akik méheltávolításon estek át, és csak ösztrogént szedtek, alacsonyabb volt a mellrák kockázata (más tanulmányok viszont azt találták, hogy az ösztrogén hosszú távú szedése növelheti a mellrák kockázatát). Ezért a hormonterápia megkezdése előtt a személyes és családi anamnézis alapos vizsgálata szükséges. A kezelés biztonságos, ha nincs fokozott kockázat.

    Az átlagosan veszélyeztetett nőknek 40 éves koruktól évente mammográfiás vizsgálaton kell részt venniük. A petefészekrák szűrését azért is érdemes elvégezni, mert az egy jól gyógyuló daganatnak indul, de hamar agresszívvé válhat, ezért fontos, hogy mielőbb fény derüljön rá. Ez szűrés nélkül nagyon nehéz, mert a kezdeti szakaszban nem okoz észrevehető tüneteket. Ugyanez vonatkozik a méhrákra is, amely a menopauza után fokozódik. Ezeket a szűréseket legjobb kétévente végezni. A szűréshez a fizikális vizsgálaton kívül ultrahang, vérvizsgálat és bizonyos daganatmarkerek vizsgálata is szükséges.

    Természetesen a nőknek mielőbb orvoshoz kell fordulniuk, ha az általános nőgyógyászati ​​bántalmak mellett tartós hasi fájdalmat, puffadást, vagy vizelet- vagy bélrendszeri tüneteket, valamint menopauza utáni vérzést tapasztalnak.

    Ez csökkenti a rák kockázatát

    • A dohányzásról való leszokás
    • Egészséges diéta
    • Rendszeres testmozgás
    • Megfelelő stresszkezelés
    • A terhesség és szoptatás

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!