2024. április 20. szombat
More

    A zöldhályog leggyakrabban a 40 éves korosztályban alakul ki

    A glaukóma vagy a zöldhályog a teljes látásvesztés gyakori oka volt. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már a legtöbb esetben hosszú távon sikeresen kezelhető betegség.

    A zöldhályog okozta látásromlás növekedése megállítható vagy jelentősen lassítható, de a már kialakult károsodás nem szüntethető meg.

    A zöld szürkehályog elnevezés nagyon megtévesztő, mivel ez valójában nem egy hályog, és nem homályosodik el a szemlencse sem. A glaukóma az idegrostokat/sejteket pusztítja el, nem pedig egy másik képlet kialakulása következik be, amely műtéti úton eltávolítható lenne.

    A zöldhályognak számos formája van, ezért ez egy olyan gyűjtőfogalom, amely a betegség számos különböző formáját fedi le. Igaz, hogy gyakoriak a megnövekedett szemnyomással járó glaukóma típusok, de bizonyos típusú zöldhályogoknál a szemnyomás nem emelkedik. A glaukóma károsodását például a szem rendellenes vérellátása okozhatja, amelynél a szem belső nyomása általában a normál tartományon belül marad.

    Közepesen megemelkedett szemnyomás jelenlétében (egyéb eltérések nélkül) a károsodás általában nem következik be, de ez előre nem tudható. Ebben az esetben rendszeres ellenőrzésre van szükség akkor is, ha a glaukómát nem észlelik. Mindenképpen az intraokuláris nyomás, valamint a glaukóma egyéb kockázati tényezői esetén kezelni kell.

    Hasonlóképpen, az intraokuláris nyomás nagymértékű emelkedése akkor is kezelést igényel, ha a glaukóma-károsodás a felismerés időpontjában nem áll fenn. De ne feledd, hogy normál szemnyomás mellett zöldhályog alakulhat ki.

    A zöldhályog esetében mindig vannak tünetek?

    Sajnos nem. Ez egy nagyon gyakori és veszélyes félreértés. A legtöbb típusú glaukóma kezdetben nem okoz észrevehető tüneteket, a legtöbb nyitott és krónikus zárt zugú glaukóma esetében sem. A panaszok lassan és fokozatosan alakulnak ki, így az érintett csak akkor veszi észre a problémát, ha a látása erősen romlik. Mivel a már meglévő látásromlás visszafordíthatatlan, panaszok hiányában is rendszeres glaukóma-vizsgálat szükséges. Ez különösen fontos azoknak, akik hajlamosak a zöldhályog kialakulására, vagyis akiknél ennek a kockázati tényezői megvannak, például akiknek a családjában előfordult zöldhályog, rövidlátás esetén, vagy 40 év felettiek és magas intraokuláris nyomás esetében.

    Fontos tudni, hogy a zöldhályogos látásromlás nem a látótér közepén, éles területeken, hanem a látómező oldalain vagy a középpont közelében jelentkezik, csak súlyosabb esetekben terjed át a középpontba. Emiatt a beteg korai stádiumban nem veszi észre a problémát, így ha a szemvizsgálatot nem végzik el rendszeresen, akkor az állapota sem javulhat, a kezelés hiánya pedig csak ront ezen. A károsodott látás már nem fordítható vissza. Vagyis a személynek olyan látássérült állapotában kell élnie, amelyre hatékony kezelést indítottak.

    A glaukóma bármely korosztályt érinthet, akár a csecsemőkort is, ezt nevezik veleszületett glaukómának, sőt más betegség vagy sérülés is előidézheti, amely már a másodlagos glaukóma csoportba tartozik, ám a leggyakoribb típus 40 év felett fordul elő. Az előfordulás drámaian növekszik az életkorral, és nyolcvan éves korára minden 10. ember zöldhályogban szenved!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!