2024. április 23. kedd
More

    A szemet érintő betegségek vizsgálata

    A szemészet az orvostudomány jelentős, intenzíven fejlett, specializálódott területe. A szemet érintő betegségek, azok megértése és kezelése kapcsán ismételten találkozunk olyan fogalmakkal, amelyeket még a biológia és az orvostudomány iránt érdeklődők sem ismernek.

    Amikor a szem bármely részéről, szövetéről vagy funkciójáról van szó, elkerülhetetlenül felmerül az anatómia, a gyógyulás és a patológia fogalma – beleértve a szemet érintő normál és rendellenes folyamatokat, valamint a szemészeti rendelőben vagy műtőben használt eszközöket és kezeléseket.

    Csarnokvíz

    Az írisz perem mögötti képlet. A trabekuláris hám csarnoki vizet termel, amely kitölti az elülső és hátsó csarnokot. A csarnoki víz táplálja a szaruhártyát és a szemlencsét, szállítja a metabolitokat, és fenntartja a megfelelő intraokuláris nyomást.

    Mindez annak köszönhető, hogy a keletkezett vizes váladék a szaruhártya külső része és az írisz külső része közötti csarnoki zugon keresztül kiürül a szemből, és a szemben működőképes vénákhoz kapcsolódik. A csarnokvíz előállítását és elvezetését egyensúlyban kell tartani. Ha az egyensúly megbomlik, ez valójában a csökkent vízelvezetés és a megnövekedett intraokuláris nyomás miatt történik.

    Szemnyomás

    A vizes nyálkahártya nyomása meghatározza a szem minden szövetére és rétegére nehezedő nyomást. Tehát a szemen belüli nyomás megfelel a csarnoki víz nyomásának. Az intraokuláris nyomás könnyen mérhető egy szemvizsgálat során. Értéke felnőtteknél általában 15 és 21 Hgmm között van. Egyes esetekben a glaukóma a csarnokvíz elvezetésének romlásával jár. Ebben az állapotban az intraokuláris nyomás megemelkedik, ami a látóideget alkotó idegrostok és idegsejtek elhalását okozza.

    Asztigmia

    A szem egyik gyakori fénytörési hibája. Asztigmatizmusban a szaruhártya görbülete nem minden átmérőben azonos, de egy átmérőben lényegesen nagyobb vagy kisebb, mint a függőleges átmérő.

    Az asztigmatizmussal az a probléma, hogy egy tárgyról a szembe jutó fény nem konvergál a retina egyetlen pontjára, hanem egy elmosódott szellempontot képez, ezért a látás homályossá válik. Az asztigmatizmus ezért spektrális korrekciót igényel.

    OCT-vizsgálat

    Az optikai koherencia tomográfia (OCT) bizonyos szembetegségek kimutatására, diagnosztizálására és monitorozására szolgál. Lehetővé teszi a retina egyes rétegeinek vizsgálatát, ami fontos a betegségek pontos azonosításához és a kezelési hatások felméréséhez. Az OCT nem invazív fényképészeti teszt. Információt ad azokról a betekintési területekről, amelyek fontosak például a makuladegenerációban, és a zöldhályog okozta idegsejtek elvesztésének mérésére használják.

    Réslámpa

    A réslámpa nélkülözhetetlen eszköz minden szemvizsgálathoz. A szemek kis mérete miatt csak mikroszkópos nagyítással lehet részletes megfigyeléseket végezni. Erről a réslámpa gondoskodik, amely egy egyszerű nagyítóhoz képest vékonyabb fénysugárral rendelkezik, jelentősen növelve a szem különböző rétegeinek mélységérzékelését. A készülékből kiáramló résfénnyel a szem szinte minden rétege különböző nagyításokkal térképezhető fel. A vizsgálat során a páciens a fejét egy állkapocs-homlokmerevítőbe támasztja, hogy biztosítsa a mozgás szabadságát.

    CFF-vizsgálat

    A CFF a központi kritikus fúziós frekvencia rövidítése. A CFF teszt a látóideg specifikus funkcióját vizsgálja, amikor a látóideg gyulladt vagy daganat által összenyomódott. A CFF teszt megmutatja, hogy milyen frekvencián kezelünk egyetlen fényjelet folyamatos fényként. A vizsgálat során az alany azt látja, hogy a villogó fény egy folyamatosan izzó fénnyé változik, és az ismételt tesztek határa mindig azonos frekvencián van, ezt az értéket nevezzük kritikus értéknek. A betegeknek jelezniük kell, ha ezzel az állapottal találkoznak. A teszt eredménye egy frekvenciaérték, például 40 villanás másodpercenként, ami körülbelül 40 Hz. Egy kisebb érték, például 20 Hz, a látóideg károsodását jelzi.

    Zöldhályog

    A glaukóma, a zöldhályog egy nagyon veszélyes és alattomos szembetegség, amely kezelés nélkül maradandó látáskárosodáshoz és látásvesztéshez vezethet. A betegség magyar elnevezése megtévesztő, mert nem szemhályogról van szó, sokkal inkább az idegrostok/idegsejtek fokozatos pusztulásáról, így azok képtelenek fény által indukált üzeneteket továbbítani az agyba. Mint fentebb említettük, a glaukóma gyakran megnövekedett szemnyomással jár, de ez nem törvényszerű.

    Az elnevezés nem egyetlen betegséget takar, hanem több különböző betegséget foglal össze az idegrostok, idegsejtek pusztulásának módja alapján. A zöldhályog különböző típusai eltérő kezelést igényelnek, de feltétlenül egész életen át tartóakat. A glaukóma több formája öröklődik, ezért panaszok hiányában is indokolt a glaukómában szenvedők vérrokonainak vizsgálata.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!