2024. március 29. péntek
More

    Tejallergia vagy laktózérzékenység?

    Számtalanszor motyogtuk magunkban, hogy allergiás vagyok erre-arra, pedig csak az ízlésünk az, ami nem tud bizonyos ételekkel azonosulni. A tejallergia  valójában súlyos állapot. Az első és legfontosabb feladat annak tisztázása, hogy a laktózérzékenység eltérő okai, tünetei és kezelése miatt nem azonos a tejallergiával.

    Laktóz-intolerancia

    Laktózintolerancia (más néven laktózérzékenység) esetén a betegség hátterében a tejcukor (laktóz) lebontásáért felelős enzim termelésének csökkenése vagy hiánya áll. Bár lehet, hogy veleszületett rendellenességről van szó, sok esetben fokozatosan a felnőttkor felé haladva alakul ki. A családi hajlam mellett az akut gyomor-bélrendszeri fertőzések vagy a krónikus bélrendszeri bolyhokat károsító hatások (pl. kezeletlen lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegség) is közrejátszhatnak. Mivel a laktóz nem tud felszívódni, a betegség gyakran kellemetlen gyomor-bélrendszeri tünetekkel jár (hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás).

    Tejallergia

    Külön kell beszélni az állati tejfehérjék (főleg kazein, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin) fogyasztása miatti tejallergiáról is. Ezek a fehérjék a szervezet immunrendszerét védekező és antitestek termelésére késztetik, amelyek súlyos allergiás tünetekhez vezethetnek. A tejallergia általában 2-4 héttel azután alakul ki, hogy a csecsemőt tejjel etetik, azonban a szoptatott csecsemők is panaszkodhatnak, mert allergén fehérjekomponensek kiválasztódhatnak az anyatejbe. Ebben az esetben a szoptató anyának ki kell zárnia a tejet és a tejtermékeket az étrendjéből. Csecsemőknél gyakran adnak okot aggodalomra az apró vérfoltok a székletben és a csökkent súlygyarapodás, míg nagyobb gyermekeknél a gyomor-bélrendszeri betegségek mellett légúti és bőrtünetek (asztma, ekcéma) is jelentkezhetnek.

    Diéta

    Az orvosi diagnózis felállítása után az a nehéz feladat, hogy szigorú diétát tartsunk be tejfehérjék nélkül. Ennek figyelmen kívül hagyása esetén a beteg csecsemők és gyermekek súlyos növekedési retardációt, emésztési fájdalmat és akár életveszélyes allergiás rohamokat is tapasztalhatnak.

    Ezeket kerüld

    Minden tej és állati eredetű tejital, beleértve a laktózmentes és alacsony laktóztartalmú tejeket is. Minden tejtermék: sajt, krémsajt, tejföl, tejszín, túró, joghurt, kefir, író, vaj, tejpor stb. Tej és tejalapú szószok (pl. besamel, majonéz stb.). Tejből vagy tejtermékből készült desszertek, sütemények, péksütemények stb. Tejfehérjét tartalmazó élelmiszerek (élelmiszer-adalékanyagként). Olyan kifejezések jelenhetnek meg a címkén, mint kazein, tejsavófehérje, laktóz (nyomokban tejfehérje). Ilyen lehet a legtöbb csokoládé, margarin, húskészítmény, konzerv, egyes gyógyszerek stb.

    Mivel hazánkban a tej és a tejtermékek alapvető élelmiszernek számítanak, joggal merülhet fel a kérdés, hogy étrendünkből kihagyható-e vagy helyettesíthető-e. Szerencsére az élelmiszeripar már most is rengeteg kiváló minőségű tejpótlót kínál gyerekeknek és felnőtteknek, amelyek egy része otthon is könnyen elkészíthető.

    Ezek jó helyettesítők

    Gabonából és magvakból készült italok, például zab, mandula, rizs, szója, kamilla, földimogyoró stb. (A kisgyerekeknek szánt szója alapú ételeket érdemes kerülni, mert ezek is allergiás reakciókat válthatnak ki.) Gabonából és magvakból készült tejszínpótlók, például zabpehely, rizskrém, kesudióból készült „krém” stb. Tofuból (tofu) készült termékek, például tofu, tofu majonéz, szójajoghurt stb.

    Megfelelő étrenddel rövid időn belül enyhíthetők és megszüntethetők a tünetek, így hiánybetegségek tartós használat mellett sem jelentkeznek. Mivel a szigorú tejmentes diéta gyermekeknél 1 és 3 éves kor között gyakran a betegség elmúlásához vezet, a vizsgálatokat egy év diétázás után ismét el kell végezni.

    Kivételt képeznek

    A betegség ritka formája a hehéntej-allergia. Más állatok tejéből készült termékek fogyasztása ebben az esetben nem jelent problémát. Választhatsz juhtejet, sőt egyesek a kecsketejre sem panaszkodnak. Volt arra is példa, hogy a beteg allergiás volt a kecske- és juhtejre, és csak tehéntejet és szamártejet tudott inni. Ezt követően a diéta magától értetődik. Az érzékenység a rendelkezésre álló nyersanyagok listáját is befolyásolja. Ez azt jelenti, hogy ritka esetekben az érzékenység (allergia) nagyon enyhe lehet, ilyenkor a vaj és a margarin megengedett. A tisztított vaj készítésénél a tejfehérjét a vajból vonják ki, így ennek az élelmiszernek a fehérjetartalma elenyésző. Ez egy ritka állapot, de előfordulhat, hogy valaki érzékeny a tejfehérjére és a tejcukrra egyaránt. Ebben az esetben a tejfehérje allergia esetén ajánlott étrendet kell követnie.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!