2024. április 20. szombat
More

    Hidratáljuk a bőrünket

    Segít megtartani a nedvességet a bőrben, enyhíti a kiszáradást, és védelmet nyújthat a külső agresszorokkal szemben – dióhéjban ez összegzi az arc hidratálásának hatását. Kétségtelen tehát, hogy a „művelet” nagyon fontos, és nem mindegy, hogyan csinálod. Megmutatjuk, mire kell figyelned a legjobb hatás érdekében.

    A hidratálás régóta szerves részét képezi a bőrápolási rutinnak: egyes források szerint VII.Kleopátra, az ókori Egyiptom egyik utolsó és leghíresebb uralkodója, a szamártej hidratáló, tápláló tulajdonságainak köszönhetően gyakran megfürdetik benne.

    Fontos megjegyezni, hogy ha a bőr nem tartja meg a nedvességet, akkor kiszáradhat és érdes lesz (általában a környezeti hatások, a túl gyakori tisztítás és bizonyos betegségek miatt). Az arc napi hidratálásával azonban megvédhetjük a bőr barriert az irritációtól, csökkenthetjük a kiszáradás kockázatát, sőt a száraz bőr „regenerálódását” is elősegíthetjük.

    Nedvesíts olyan termékekkel, amelyek hidratálják, rögzítik és megvédik a bőr rétegeit a külső tényezőktől, beleértve a hideg, száraz levegőt is, amelyek tovább száríthatják a bőrt. Ahogy a Healthline cikkében is szerepel, Dr. Debra Jaliman bőrgyógyász felhívja a figyelmet arra, hogy a bőrtípusunknak megfelelő termékeket ajánlott választani. A szakértők szerint a címkéket is érdemes figyelmesen elolvasni, például, ha a termék hialuronsavat, glicerint, C-vitamint, E-vitamint vagy ceramidokat tartalmaz, vagy ha „nem komedogén” felirattal látják el (azaz nem tömíti el a pórusokat), az rendben van. Az is előnyös, ha a hidratáló szer fényvédő hatással is rendelkezik.

    Bár ezeknek a termékeknek ritkán van negatív hatása, előfordulhat, hogy bőrünk nem úgy reagál, ahogy kellene, például bőrirritációt okoz. Tehát mindig kezdd az új termékek bőrtesztjével! Fordulj bőrgyógyászhoz, ha kellemetlen tünetet észlelsz, amit akkor is meg kell tenned, ha bizonyos bőrbetegségeid, például aknéd vagy bőrgyulladásod van – egy szakértő segít kiválasztani a neked legmegfelelőbb terméket.

    A hidratáló krém alkalmazása előtt alaposan tisztítsd meg arcodat. Ez azért fontos, mert a szennyeződések mellett az elhalt hámsejteket is le tudjuk hámlasztani, így a termék mélyebben behatol a bőrbe. Az is fokozza a hidratáltságot, ha a tisztítás után enyhén nedvesen hagyod a bőröd ahelyett, hogy teljesen megszárítanád az arcod. Ha kész, akkor vigyél fel egy kis mennyiségű hidratáló krémet, és körkörös mozdulatokkal dörzsöld be, amíg fel nem szívódik. Ne felejtsd el ugyanezt tenni a nyakaddal és a válladdal sem! Egyébként a legjobb, ha fürdés és mosakodás után, naponta kétszer reggel és este hidratálunk.

    Bár fontos megtalálni a számunkra legmegfelelőbb termékeket, a legjobb, ha tisztában vagyunk bizonyos életmódbeli változásokkal, amelyek segíthetik a bőr természetes hidratálását és a nedvességszint megőrzését. Mozogj rendszeresen, minimalizáld az alkohol- és sóbevitelt, csökkentsd a stresszt, és igyál sok vizet és egyél vízben gazdag ételeket – uborkát, paradicsomot, görögdinnyét, almát – mondja Dr. Ellen Marmur bőrgyógyász.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!