2023. június 5. hétfő
More

  Húsvét más országokban

  Hogy gondolsz a húsvétra? Azt hiszem, a legtöbbünk számára a locsolás, a tojásfestés, a sonka, a torma, a sütemény olyan dolgok, ami azonnal eszünkbe jut – látjuk magunkat gyerekként, aki rejtett csokit vagy piros tojást keres a fűben.

  A kereszténység szerint ez Jézus feltámadásának ünnepe. Az ételáldozat hagyománya húsvét vasárnapra esik, a hímes tojások és a locsolás pedig húsvét hétfőn történik. A húsvét egyben a termékenység, a tavasz, a megújulás ünnepe is, így a tojás az élet szimbólumaként kötődik hozzá.

  De lássuk, más országokban hogy ünneplik a húsvétot!

  Ausztrália

  A nyulakat károsnak tartják Ausztráliában, ezért 1991-ben kampányt indítottak ott, hogy az erszényes nyulakra úgynevezett “húsvéti nyusziként” hivatkozzanak. Ma már a kontinensen ilyen formában készítik a csokoládé nyuszikat is.

  Olaszország

  Firenze egy 350 éves húsvéti hagyományt, a Scoppio del Carót ünnepli. Ilyenkor a 15. századi jelmezekbe öltözött emberek felvonulása követi a gyönyörűen feldíszített, tűzijátékkal megtöltött hintót a városon. A körmenet a firenzei dómhoz megy, ahol az érsek ünnepélyesen meggyújtja a húsvéti tűzijátékot.

  Finnország

  Finnországban a gyerekek húsvétkor boszorkánynak öltöznek, csokitojást és apró ajándékokat vásárolnak a régióban, verseket szavalnak, és az ott laókat feldíszített barkaágakkal csapkodják az egészség és a szerencse megőrzésének szimbólumaként. Nyugaton húsvétkor máglyát gyújtanak – a skandináv hiedelem szerint ezzel nagypéntek és húsvét hétfő között elijesztik a kóborló szellemeket és boszorkányokat.

  Korfu

  Húsvét szombatján agyagot és kerámiát dobnak ki az ablakokból az utcákra – ez a népszokás állítólag Velencéből származik, ahol a régi tárgyaktól újévkor így szabadultak meg. Mások szerint a kidobás a tavaszi, tisztító rituálé része: dobd el, szabadulj meg mindentől, ami elmúlt. Ne használj régi cserepeket, csak a gyümölcstermő magvakat ültesd új cserépbe.

  Vatikán

  Nagypénteken a pápa és a húsvéti körmenet Jézus Krisztus keresztútjára emlékezik. Égő fáklyákkal díszített hatalmas kereszt világítja meg az eget, és a 14 állomás történetét különböző nyelveken mutatják be. Húsvétvasárnap pedig ezrek várnak a Szent Péter-bazilika előtt, amikor a pápa megáldja őket a templom erkélyéről.

  Spanyolország

  Verges-ben zajlik az úgynevezett halottak tánca – csontváznak öltözött emberek kaszákkal és hamuládákkal vonulnak fel éjszaka az utcákon, felidézve a keresztúton történteket. A halál megszemélyesítése a 14. századi pestisjárványig nyúlik vissza, amelyben sok ember pusztult el a városban.

  USA, Washington

  130 éve rendeznek tojásrakó versenyt a washingtoni Fehér Ház kertjében. Ezt a hagyományt a telepesek hozták az Újvilágba – a fesztivál témája évről évre változik. A fő műsor a füvön fakanállal hímes tojások gurítása, de van zenei rendezvény, fellépők, tojásvadászat, sport és kézműves foglalkozás is.

  Izrael

  Nagypénteken, Jeruzsálemben, a keresztre feszítés helyszínén a hívők végigsétálnak a Megváltó keresztútján, felveszik a keresztet, hogy jobban átérezzék a fájdalmat, és felkeresik az úgynevezett temetőt – a Szent Sír templomát.

  Szicília

  Szicíliában szeretik a beteg dolgokat. Trapaniban például minden évben megtartják az annakatát húsvétkor – ennek lényege, hogy lassú tempóban a nehéz faszobrot és Krisztus koporsóját vivő férfiak egy lépést előre, kettőt pedig hátrafele haladnak, ingatag hullámzást adva az egész körmenetnek. A vulgáris beszámolók szerint ezt kezdetben a szoborhordozók túlzott alkoholfogyasztása okozta, de annyira sikeres lett, hogy hagyománnyá vált.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!