2024. április 16. kedd
More

    Így tervezd meg a szabadidőd!

    A munka elveszi az időnk nagy részét a mindennapjainkból, ám a jó idő beköszöntével és a nyár eljövetelével szeretnénk kicsit több szabadidőt, hogy barátainkkal, családunkkal tölthessük el. De hogyan szabadítsak időt? És hogy töltsem el azt hasznosan?

    Az időmegtakarítás nemcsak az elvégzendő munka mennyiségének csökkentését jelenti, hanem azt is, hogy gyorsabban végezd el, mint valaha. Íme néhány módja annak, hogy kevesebb időt töltsön házimunkával és több időt szabadidővel.

    1.) Hagyd abba, hogy mindent magad csinálj, és kezdd el a feladatokat másokra is delegálni! Az otthoni családi légkörben például a főzést, takarítást és más házimunkákat ne egyedül végezd, hanem szervezd be a családot is. Hamarabb fogtok végezni, és bár kezdetben nem fog érte egyikőtök sem rajongani, végül jó móka kerekedhet ki belőle.

    2.) Gondolkozz előre, tervezd meg a programjaidat, napjaidat, és ehhez próbálj igazodni is. Nincs is rosszabb annál, hogy tudod, miket kellene elvégezned, mégis megcsúszol az idővel, és este azt veszed észre, hogy a tervezettek felét sem tudtad megcsinálni. Fogj egy naptárt vagy tervezőt, és a nap elején vagy az előző nap végén tervezd meg, mire mennyi időt szánsz, mikor kell megcsinálnod, és mennyi időd marad szabadon, amit a családdal tölthetsz el.

    A nap megtervezése nemcsak abban segít, hogy jobban megszervezd az idődet, hanem abban is, hogy többet meg tudj csinálni ugyanannyi idő alatt, mert sokkal kevesebb a zavaró tényező, ami azt jelenti, hogy több energiád lesz és jobban tudsz fókuszálni a fontos dolgokra.

    3.) Készíts egy teendőlistát! Néha, ha valami újat és nagyot akarunk kezdeni, nem tudjuk, hol kezdjük. Ha listát készítünk, majd áttekintjük és kiválasztjuk azokat a teendőket, amik nagyobb prioritást élveznek, majd fokozatosan megyünk a lényeges, de nem olyan fontos feladatoktól a lényegtelen feladatokig, akkor nem hagyunk ki semmit, ráadásul azt is tudjuk már, mi az, amiket előrébb kell vennünk a sorban vagy több időt igényelnek.

    4.) Ha már van szabadidőd, kezdj el gondolkodni azon, azt mivel fogod eltölteni. Elmész kirándulni a családdal? A pároddal mész egy hangulatos étterembe? Nézel egy jó filmet? Vagy a hobbijaiddal tölltöd majd el? Fontos, hogy tudd, mennyi időd van szabadon, és a tervezett program belefér-e ebbe az időkeretbe.

    5.) Ne ossz be minden egyes órát! Ha a napodat percről percre tervezed meg, és nem hagysz 2-3 szabad órát, nagy meglepetések érhetnek. Ha ugyanis közbejön egy váratlan, be nem tervezett program, amit sehogy sem tudsz lemondani, már borult is a terved. Mindig hagyj pár órát az ilyen helyzetekre, ha pedig minden a terveid szerint alakul majd, ez az idő szabad marad, azaz a kedvenc tevékenységeiddel töltheted el.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!