2024. április 25. csütörtök
More

    Mégsem rákkeltő az aszpartám?

    A daganatok kialakulásának gyakorisága és az aszpartám édesítő szert tartalmazó italok fogyasztása között nem találtak összefüggést egy 5 éven át folytatott felmérés során a kutatók az Egyesült Államokban – mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    A vizsgálatban 340 ezernél több 50-69 év közötti férfi és 227 ezer ugyanilyen korú nő vett részt. Az agy, illetve vérképző rendszer daganatainak kialakulási gyakoriságát vetették össze bizonyos frissítők – szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges tea, valamint aszpartámmal édesített kávé és tea – fogyasztásával. Külön szempont volt, hogy milyen gyakorisággal és mennyit fogyasztottak ezekből, illetve, hogy az italok mennyi édesítőszert tartalmaztak. A vizsgálati csoportok kialakításának szempontjai között szerepelt a résztvevők életkora, neme, etnikai hovatartozása, testtömeg indexe, a dohányzás, és a cukorbetegség előfordulása.

    Az aszpartám és az aszpartám tartalmú élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása erősen vitatott volt az utóbbi években. Számtalan hír taglalta, hogy tumor kialakulását idézhetik elő. A kutatási eredményeket világszerte ellenőrizték a hatóságok és tudósok, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (1980), az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA, 1981), az Európai Unió Élelmiszertudományi Bizottsága 1985-ben és 2002-ben. Valamennyi esetben emberi fogyasztásra alkalmasnak, biztonságosnak ítélték.

    Az aszpartám egy egyszerű vegyület, amely a béltraktusban három olyan összetevőre bomlik: amelyekből a megszokott élelmiszerek (tojás, tej, hús, hal, sajt, gyümölcs és zöldség) fogyasztása során sokkal nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe, így a vizsgálat eredménye nem okozott meglepetést a szakértőknek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!