2024. április 16. kedd
More

    Ásványvíz vagy csapvíz?

    Örök kérdés, hogy ásványvizet vagy csapvizet ajánlott-e fogyasztani. Sok tévhit és legenda kering az előnyökről és hátrányokról is. Összegyűjtöttük, amit a legfontosabb tudnod erről a témáról.

    Az ásványvíz előnye a csapvízzel szemben, hogy sokan ízletesebbnek érzik. Ha az ásványvíz jellemző összetétele nem változik, fogyasztási tapasztalataink minden bizonnyal javulnak, mert az ásványvíz csak bizonyos vízkezelési folyamatokat (például levegőztetést) tesz lehetővé. Csak szén-dioxidot lehet hozzáadni, és a csapvízzel ellentétben az ásványvízhez nem szabad fertőtlenítőszerezni. Az ásványianyag tartalomnak minden esetben szereplenie kell a palackozott vízeknél.

    Kisebb gyermekeknek alacsony-közepes mennyiségű ásványianyag tartalom fogyasztása javasolt, literenként 5-600 mg. A különösen magas ásványianyag-tartalmú ásványvízben ez az érték 1000 mg/l felett van, ezeket akkor érdemes fogyasztani, ha bőséges izzadás vagy nagy ásványianyag-vesztés történik, mint például a hőség, a mozgás, a fizikai munka stb.

    A legjobb olyan ásványvizet inni, amely alacsony nátriumion- és magas kalcium- és magnéziumionban tartalmú. Kivételt képez, ha valaki hajlamos a vesekőre, ekkor érdemes alacsonyabb kalciumtartalmú vizet inni. Az összetevők különbségei miatt hosszú távon mindenképpen megéri váltani a különböző márkájú ásványvizek között.

    Egyes szakértők szerint az ásványvíz mikrobiális szennyezettségének és a káros anyagok palackból való kioldódásának problémája korántsem általános. Az ásványvíz minőségét tekintve a legnagyobb a mikroorganizmusok veszélye, a nem megfelelő tárolás miatt, hiszen ekkor ezek elszaporodhatnak benne, ami fertőzéshez vezethet. Ez elkerülhető, ha a felbontatlan vízeket sötét, hűvös helyen tároljuk, a felbontott palackokat pedig hűtőbe tesszük és egy-két napon belül megiszunk.

    A csapvíz fizikai, kémiai és mikrobiológiai paramétereit rendszeresen ellenőrzik, és mára már biztonságosan ihatóak Magyarország egész területén. A háztartási csapvíz 92%-a talajvízbázisból származik, ennek közel fele ásványvízhez hasonló rétegvíz. A vezetékes víznek mindenhol azonos előírásoknak kell megfelelnie, az arzénszintje még 15 éve mintegy 500 településen volt probléma, azóta azonban ez a kockázati tényező az ivóvízminőség-javító programoknak köszönhetően megszűnt.

    A csapvíz ivás legnagyobb előnye, hogy jóval kisebb a környezetre gyakorolt ​​hatása, mint az ásványvíznek. Nincs üres palack, az ásványvíz csomagolása és szállítása sokkal környezetszennyezőbb. A csapvíz is jóval olcsóbb, mint az ásványvíz, 1 liter ásványvíz áráért több mint 100 liter csapvizet ihatunk meg.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!