2023. április 1. szombat
More

  A műanyagipar károsabb, mint a szénerőművek

  A The Guardian arra figyelmeztetett, hogy a század végére az amerikai műanyagipar több üvegházhatású gázt bocsát majd ki, mint a széntüzelésű erőművek.

  A Bennington College Beyond Plastics Projectjének jelentése szerint az amerikai műanyagipar évente legalább 232 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki, ami 116 átlagos méretű széntüzelésű erőműnek felel meg.

  A műanyag az új szén – mondta Judith Enck, a Beyond Plastics elnöke. Azt is megjegyezte, hogy a kibocsátások egészségügyi hatásait aránytalanul nagy mértékben viselik az alacsony jövedelmű és eltérő bőrszínű közösségek.

  A műanyagipar éghajlatváltozással kapcsolatos kibocsátásának 90%-a 18 olyan közösségre korlátozódik, amelyek lakói 28%-kal keresnek kevesebbet, mint az átlagos amerikai háztartások, és 67%-uk valószínűleg kisebbségi közösség.

  A jelentés azt is megjegyezte, hogy 2019 óta legalább 42 műanyagfeldolgozó nyílt meg, épült vagy vár jóváhagyásra az Egyesült Államokban. Ha teljes sebességgel működnek, 2025-ig további 55 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátanak ki, ami ugyanannyi, mint egy 27 500 megawattos széntüzelésű erőmű.

  Mivel a Világgazdasági Fórum azt jósolja, hogy 2050-re a globális műanyagtermelés megháromszorozódik, Enck szerint a fosszilis tüzelőanyag-ipar új fókusza a műanyagokra lesz.

  A fosszilis tüzelőanyagot gyártó cégek kevesebb pénzt keresnek az energiatermelésből és -szállításból, ezért a műanyag B-tervnek számít. Nekünk és másoknak nincs B-tervünk. Éghajlati válságban vagyunk.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!