2024. március 29. péntek
More

    A műanyagipar károsabb, mint a szénerőművek

    A The Guardian arra figyelmeztetett, hogy a század végére az amerikai műanyagipar több üvegházhatású gázt bocsát majd ki, mint a széntüzelésű erőművek.

    A Bennington College Beyond Plastics Projectjének jelentése szerint az amerikai műanyagipar évente legalább 232 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki, ami 116 átlagos méretű széntüzelésű erőműnek felel meg.

    A műanyag az új szén – mondta Judith Enck, a Beyond Plastics elnöke. Azt is megjegyezte, hogy a kibocsátások egészségügyi hatásait aránytalanul nagy mértékben viselik az alacsony jövedelmű és eltérő bőrszínű közösségek.

    A műanyagipar éghajlatváltozással kapcsolatos kibocsátásának 90%-a 18 olyan közösségre korlátozódik, amelyek lakói 28%-kal keresnek kevesebbet, mint az átlagos amerikai háztartások, és 67%-uk valószínűleg kisebbségi közösség.

    A jelentés azt is megjegyezte, hogy 2019 óta legalább 42 műanyagfeldolgozó nyílt meg, épült vagy vár jóváhagyásra az Egyesült Államokban. Ha teljes sebességgel működnek, 2025-ig további 55 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátanak ki, ami ugyanannyi, mint egy 27 500 megawattos széntüzelésű erőmű.

    Mivel a Világgazdasági Fórum azt jósolja, hogy 2050-re a globális műanyagtermelés megháromszorozódik, Enck szerint a fosszilis tüzelőanyag-ipar új fókusza a műanyagokra lesz.

    A fosszilis tüzelőanyagot gyártó cégek kevesebb pénzt keresnek az energiatermelésből és -szállításból, ezért a műanyag B-tervnek számít. Nekünk és másoknak nincs B-tervünk. Éghajlati válságban vagyunk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!