2024. március 29. péntek
More

    A kávé védi a nőket a bélráktól?

    A nők számára több csésze kávé jobb, mintha egyáltalán nem isznak kávét – állítják japán tudósok, akik szerint a kávé a nőknek védelmet nyújthat a bélrákkal szemben.

    Azoknak a lányoknak és asszonyoknak, akik naponta több mint három csésze kávét fogyasztanak, 56 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy bélrákot kapjanak, mint azoknak, akik nem isznak kávét. A japán fővárosban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a kávéivás elősegíti az epesav kiválasztását, és alacsonyan tartja a koleszterin szintet.

    Az epesavakat a májműködés a koleszterin „lebontásával”, átalakításával termeli, megszabadítva a szervezetet a fölöslegben maradó, s így már valóban káros koleszterintől. Az így képződött epesavak segítségével fokozódik a koleszterin közvetlen kiürülése a májból a bélbe, innen egy része visszaszívódik, a többi pedig – a maga természetes útján – elhagyja a szervezetet.

    Ez a mechanizmus alkalmas arra, hogy megvédje az embert a bélráktól. Ugyanakkor a férfiaknál nem figyelték meg ezt a hatást. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a férfiak több alkoholt fogyasztanak és többet dohányoznak, mint a nők, ez pedig semlegesíti a kávé jótékony hatását.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!