2024. április 20. szombat
More

    Gyógynövények, amelyek oldják a szorongást

    Ha valakinek megnyugtató megoldást jelent a tabletták szedése, akkor a szintetikus szorongásoldók és nyugtatók helyett érdemes természetes készítményeket szedni.

    Számos gyógynövénykivonat, egyes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szintén segíthetnek a stressz és a szorongás csökkentésében és az alvás minőségének javításában.

    A stressz életünk szerves része, és vagy küzdünk ellene, vagy elkerüljük. A probléma az, ha a stressz hosszú ideig tart, és nem tudjuk kezelni, akkor ez frusztrálóvá válik. Az eredmény általában szorongás, amely pánikrohamokban, kényszeres viselkedésben vagy fóbiában nyilvánul meg, és sokan depresszióba csúszthatnak.

    Bár tudományosan bizonyított, hogy a pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés speciális kombinációja képes kezelni a mentális zavarokat, sokan nem fordulnak orvoshoz vagy pszichológushoz.

    Az egyik legrosszabb dolog, ami megtörténhet, ha valaki olyan szorongás- vagy antidepresszáns gyógyszert kezd szedni, amelyet egy családtag, szomszéd vagy barát korábban szedett a fokozott stressz miatt. Nem szabad elfelejteni, hogy nagyon veszélyes a vényköteles gyógyszerek rendszeres szedése orvosi felügyelet nélkül. A mellékhatásokon kívül a függőség kialakulása is valós veszélyt jelent.

    Gyakori jelenség a „vegyszerek”, azaz az alkohol, a tiltott kábítószerek vagy a súlyos függőséget okozó (vényköteles) kábítószerek használatának kísérlete pszichológiai problémák, azaz idegesség, szorongás és az ebből következő alvászavarok kezelésére. Ehelyett a gyógynövényes szerek felé forduljunk.

    Számos aminosav, vitamin, ásványi anyag, olaj és gyógynövény ismert, hogy hatékonyan csökkenti az idegi feszültséget és a szorongást állatkísérletek és/vagy klinikai vizsgálatok során. Most bemutatunk néhány gyakrabban használt „természetes” szorongásoldót és hangulatjavítót, amelyeket klinikai vizsgálatok során tanulmányoztak.

    Az aminosavak közül a glutaminsav, az L-triptofán, az L-tirozin, az L-fenilalanin és a teanin segíthet a stressz tolerálhatóságában. Ezek azok az aminosavak, amelyek a szervezet számára egészséges neurotranszmittereket, például szerotonint termelnek.

    Fontos, hogy a vitaminellátás is elegendő legyen. Noha a C-, E- és D-vitamin önmagában nem garantálja a stresszmentes életet, ezeknek a vitaminoknak a megfelelő ellátása segíthet csökkenteni a stresszel való megküzdés, azaz a különböző fertőzések vagy hajhullás okozta stresszt.

    Az ásványi anyagok közül a magnézium egyedülálló szerepet játszik a stressz megelőzésében. Sajnos a magnéziumhiány gyakori a modern világban, és a stresszel való megbirkózást is megnehezíti, így szinte lehetetlen megtörni a stressz ördögi körét. Számos tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a magnézium és a B6-vitamin bevitele előnyös lehet, különösen súlyos stressz esetén.

    A zsírsavak közül az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak is jótékony hatásúak ebből a szempontból, amelyek halfogyasztással vagy gondosan kiválasztott étrend-kiegészítőkkel felszívódhatnak.

    Nem szabad megfeledkeznünk az évszázadok óta ismert gyógynövényekről és azok kivonatairól sem. Depresszió esetén az orbáncfű-készítmények, szorongásos és alvászavarok esetén eredményesen alkalmazhatók.

    Nagy hiba alábecsülni a gyógynövények erejét! Olyannyira, hogy például a levendula illóolajat tartalmazó patikákat külföldön már gyógyszerként forgalmazzák. Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy a levendulaolajos tabletták hatása összemérhető a szintetikus szorongásoldó szerekével, miközben a levendula mellékhatásai szinte elhanyagolhatóak, és a növényi illóolajok használatától sem szokás, sem függőség.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!