2024. április 19. péntek
More

    Mi a cukorbetegség?

    A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, amelynek szövődményei csökkentik a beteg életminőségét és várható élettartamát.

    Akkor beszélünk cukorbetegségről, mikor az inzulin nevű hormon szervezetre gyakorolt hatása gyengül vagy teljes egészében hiányt képez, ezáltal a sejtek képtelenek kellőképp hasznosítani a vérben lévő glükózt. Az inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia az inzulinszint csökkenését vagy inaktívvá válását jelenti, ekkor magasabb inzulintermelésre vagy inzulin-beadásra van szükség a kellő hatás eléréséhez.

    A cukorbetegség prevalenciája

    Világszerte rohamosan növekszik a cukorbetegek száma, ez alól pedig sajnos Magyarország sem kivétel. Egy 2004-es tanulmány adatai szerint hazánkban mintegy 500 000 cukorbeteggel számolhatunk. A kezelésben csak a cukorbetegek egy része részesül, sokaknál még fel sem ismerték a problémát.

    A cukorbetegség típusai

    1-es típusú cukorbetegség: a betegséget kiváltó ok a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben elhaló inzulintermelő béta-sejtek, ebből következik a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció. Életkortól függetlenül bármikor kialakulhat, kezelése csak inzulinpótlással lehetséges.

    2-es típusú cukorbetegség: középpontjában az inzulinrezisztencia áll, ezt a hasi zsírszövetek felszaporodása okozza. Kezdetekben vércukor-eltérés nem tapasztalható a hasnyálmirigy folyamatos inzulintermelése miatt, de a betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, így kialakul a diabétesz.

    Másodlagos cukorbetegség: betegségekhez és genetikai eltérésekhez társul. A kórkép kialakulhat alkoholizmus, epekövesedés vagy akár egyes gyógyszerek szedése következtében is. A kezelést nehezíti, ha a hasnyálmirigy egésze károsodik, így nem csak az inzulintermelés, hanem a glukagon-termelés is csökken. A betegséget inzulinpótlással lehet kezelni.

    Terhességi cukorbetegség: a terhesség 24-28. hetében jöhet létre, és általában a szülésig tart. Szigorúbb a vércukorszint kontrollja, hogy a magzat ne károsodhasson, kezelése diétával vagy inzulinnal történhet, ám tabletták szedése ilyen célra tiltott.

    Cukorbetegség tünetei

    Folyadékvesztés: A vizelettel kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg, és vizelethajtóként hat. A betegek napi 4-5 litert vagy többet vizelnek, és ennek megfelelően nagy mennyiségű folyadékot fogyasztanak. Ez lehet az egyik első tünete egy viszonylag hirtelen fellépő cukorbetegségnek.

    Anyagcsere-zavarok: Inzulin hiányában a sejtek nem képesek felvenni a glükózt, ami magas vércukorszintet eredményez, és a sejtek valójában éheznek. A beteg fogyásnak indul, hiába eszik sokat. A zsírok lebontása csak cukor jelenlétében történhet meg, enélkül acetonná és ecetsavvá alakulnak, ami a beteg leheletét acetonszagúvá teheti. Ezek a metabolitok savasak, felhalmozódásukkor a szervezet kémiája megváltozik, ami hányingerhez, hányáshoz, légszomjhoz, megerőltetéshez, súlyos esetben kómához vezethet.

    Fertőzéshajlam: A kezeletlen beteg szövetek cukortartalma megnövekedik, ami táptalajként szolgál a baktériumok és gombák számára, az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, a bőr és a nyálkahártyák gombás fertőzései, valamint a talaj bakteriális fertőzései gyakorivá válnak.

    Szövődmények: A 2-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint lassan emelkedik, és a fent leírt tünetek ritkák, a betegség általában csak késői szövődmények alapján derül ki. A folyamatosan emelkedett vércukorszint károsíthatja a szervezet különböző fehérjéit.

    Cukorbetegség kezelése

    A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének alapjai a diéta és a testmozgás. A cél, hogy normalizáljuk a súlyt olyan étrenden keresztül, amelyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő arányban vannak jelen. Az 1-es típusú cukorbetegségben fontos az inzulinterápia és a diéta összehangolása.

    A tabletták csak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében hatnak. Egyes típusai növelik az inzulinérzékenységet, vannak, amelyek lassítják az inzulintermelést vagy a szénhidrát felszívódását.

    Az inzulinterápia beállítása felelősségteljes, speciális ismereteket igénylő feladat. Az inzulint naponta többször adják be a bőr alá.

    A cukorbetegség ma is gyógyíthatatlan betegség. A kezelés egy életen át tart, a vércukorszint megfelelő szinten tartása révén megelőzhetőek a beteg várható élettartamát befolyásoló szövődmények. Az egyre fejlettebb tabletták, inzulinok és adagolási módok elérhetővé válásával a betegek kezelési és együttműködési képessége jelentősen javult, amivel a várható élettartam folyamatosan növekszik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!