2024. április 20. szombat
More

    A menopauza hatása a szívre

    A régi feltevés, miszerint a hormonok védik a fiatal nőket a szívbetegségektől, tévesnek bizonyult: A férfiaknál bizonyos tényezők fiatal korban felgyorsítják a szívkoszorúér-betegség kialakulását, de egyébként a férfiak és a nők szíve az életkor előrehaladtával azonosan fejlődik ki.

    Számos közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy amikor megkérdezik az embereket, hogy a férfiak milyen betegségben halnak meg leggyakrabban, azonnal megtalálják a helyes választ: szívroham. A nők halálának fő oka azonban kevésbé egyértelmű. Bár a statisztikák azt mutatják, hogy mind a férfiak, mind a nők leggyakoribb haláloka valamilyen szív- és érrendszeri betegség, és több nő hal meg szívbetegségben, mint férfi.

    A British Medical Journalban megjelent tanulmányban Dhanajay Vaidya és munkatársai matematikai módszerekkel hasonlították össze az 1916 és 1945 között Angliában, Walesben és az Egyesült Államokban született emberek adatait. Korcsoportonként statisztikai „pillanatfelvételek” készültek.

    Ha az életkort, mint folyamatot vizsgálnák, az eredmények eltérőek lennének. „Igaz, hogy az életkor változása jelentős biológiai esemény a nők számára, de a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán nem történt semmi különös” – írták a kutatók. – „A szív és az erek sejtjei ugyanúgy öregszenek, mint bármely más sejt a testben, így az életkor előrehaladtával egyre több nő kap szívrohamot vagy szélütést.”

    Ez nem vonatkozik minden betegségre. A csapat azt találta, hogy a mellrákos halálozás az életkorral csökkent, valószínűleg a hormonális állapotok változásai miatt. Másrészt a nők szív- és érrendszeri megbetegedései miatti mortalitása az életkor előrehaladtával évente átlagosan 8%-kal növekszik, majd tartósabbá válik.

    Úgy tűnik, hogy a fiatal férfiakban van valami, ami fogékonyabbá teszi őket a szívbetegségekre, így a nők fiatal korban való védelme látszólagos.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!