2024. március 28. csütörtök
More

    Milyen hatásokat köszönhetünk a kávénak?

    Van, aki szereti, más írtózik tőle. A kávé a világ talán legnépszerűbb itala, ami nem csak ízletes, de egészségügyi hatásai is vannak, amennyiben megtartjuk a mértékeket, a túlzott koffeinfogyasztás ugyanis káros a szívre.

    Hasonlóan a csokihoz, a kávénak is köze van a boldogság érzéséhez. Nincs is jobb annál, mint beülni a baráti társasággal valahova, és meginni egy jó kávét, nem igaz? Ez amiatt van, mert a kávéhoz az öröm, az elégedettség, a bátorság, a kedvesség, a nyugalom, a barátság és a boldogság érzetét kapcsoljuk.

    Egy tanulmány ötvenezer nő bevonásával megállapította azt is, hogy a koffeinmentes kávé a depresszió kialakulásának esélyeit is csökkenti.

    A kávéban található polifenol csökkenti a szervezet gyulladásait, védelmet nyújt a krónikus betegségek és az elhízás ellen is, a kávébab pedig tele van antioxidánsokkal, melyek megkötik a szervezetben lévő szabad gyököket. A kávébab gyümölcs része tartalmazza a koffeint, amiből teákat és energiaitalokat is készítenek.

    30 tanulmányt vizsgálva a kutatók megállapították, hogy a kávéfogyasztás 6%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ez pedig nagy valószínűséggel a kávé antioxidáns tartalmával és a gyulladáscsökkentő hatásával van összefüggésben.

    A cukorbetegségen kívül a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható olyan betegségek elleni védelemmel, mint egyes ráktípusok, a Parkinson-kór, a kognitív hanyatlás és néhány szívbetegség. A koffeinmentes változatok a memóriára is pozitív hatással vannak.

    A mérsékelt koffeinbevitel lendületet ad az edzésekhez, javítja a teljesítményt, jobb keringést biztosít, növeli az izomerőt, fokozza az állóképességet és csökkenti a fájdalomérzetet. Egy tanulmány szerint az izmok szénhidrát-raktárai gyorsabban újratöltődnek, amennyiben a sportoló az edzést követően szénhidrátot és koffeint fogyaszt, ám ezzel vigyázni kell, ugyanis az edzés hatására a szív is megterhelődik, a koffein pedig úgyszintén a szívre is hatással van. Nem jelent hátrányt tehát, ha az edzés és a koffeinfogyasztás közt tartasz egy kis szünetet.

    A kávénak vizelethajtó és dehidratála hatása van, ám egy tanulmány megállapította, hogy a szervezet már 4 nap alatt is hozzá tud szokni a koffeinhez, így ezek a hatások kevésbé jönnek elő.

    Fontos! A kávézás függőséget okozhat, mely ugyanolyan elvonási tünetekkel járhat, mint a drogok esetében. Fejfájás, energiahiány, ingerlékenység tüneteit tapasztalhatod, amennyiben koffeinfüggőség alakult ki benned és hirtelen megvonod magadtól azt. Ügyelj mindig a mértékletességre, és akkor a kávénak a pozitív hatásait fogod tapasztalni magadon.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!