2024. április 24. szerda
More

    Olívaolaj hajra? Naná!

    A konyhai alapanyagok nem mindig csak a konyhában alkalmazhatóak. Az olívaolaj manapság eléggé elterjedt a haj- és bőrápolásban is a benne lévő olajsav és sztearinsav által.

    Hidratálás

    Az olívaolajban lévő olajsav hidratáló és bőrpuhító hatású, a hajra alkalmazva pedig a hajszálakba bejutva állítja helyre azok nedvességtartalmát. Ugyan erre kevés tudományos bizonyíték van, de a kémiai összetétele és a tapasztalatok alapján szinte biztos, hogy jót tesz a hajkoronának.

    Töredezettség

    A hidratálás miatt rugalmasabbá és erősebbé teszi a hajat, ezáltal megelőzi azok töreddezettségét is, azonban a már meglévő hajtöréseket nem tudja kijavítani, helyrehozni.

    Serkenti a hajnövekedést

    Egy 2015-ös tanulmány az olívaolaj hajnövekedésre kifejtett hatását az egerek szőrzetén vizsgálta. Ugyan ezt embereken még nem támasztották alá, hiszen a genetikától kezdve a hormonokon át az étrendig minden befolyásolhatja a hajkoronánk állapotát.

    Az olívaolaj gazdag E-vitaminban, ami a haj kisimításáért felelős és a fejbőr egészségét tartja kordában az antioxidáns mivolta miatt, ez pedig valóban segít a haj növekedésében.

    A hajápoláshoz érdemes hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat használni és csak a hajvégekre felkenni, ügyelve arra, hogy a hajtövekre ne kerüljön. Hajmosás előtt, hidratáló pakolásként alkalmazd, mert nehéz kimosni a hajból. Várj vele negyed órát és utána samponosan megmoshatod. Ha a hajad korpásodik, ne használj olívaolajat, mert a zsíradék elősegíti a korpásodás okozta élesztők növekedését.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!