2024. március 28. csütörtök
More

    A pattanások és a zsíros haj ellenszere

    A „Gyógynövények: Csalán” című cikkünkben olvashatsz a csalán gyógyító hatásáról, most azonban a csalántea bőrre és hajra kifejtett hatását vizsgáljuk meg tüzetesebben.

    Gyerekkorunk félelmetes növénye. Talán akkor még bele sem gondoltunk, hogy ez a csípős érzetű növény mennyi mindenre használható és milyen csodaszernek minősül a szépségápolásban is.

    Saját magunk is szedhetjük, de gyógynövényboltokban is beszerezhetjük, hogy teaként élvezhessük a kedvező tulajdonságait. Vitaminokban gazdag, főleg C-, B- és K-vitamint tartalmaz, rengetek béta-karotin és vas van benne. Antioxidánsként működik, kalciumban és káliumban gazdag, már emiatt is megéri csalánteát kortyolgatni.

    Fiatalabb levelei a pattanásokra fejt ki gyulladáscsökkentő hatást, enyhíti a bőr kipirosodását és a viszkető, égő érzetet is. Ekcéma és övsömör ellen is használhatod.

    Teafőzés közben alkalmazhatod az arcgőzölés technikáját is egy törülközővel letakarva a fejed, miközben a tea fölé hajolsz. A gőzpára a bőröd egészségének jót tesz, ám figyelj nagyon, nehogy megégesd magad!

    Friss hajtásai pórusösszehúzó hatással bírnak, borogatásként használható az ezekből készült tea.

    A hajhullásra, a korpásodásra és a haj zsírosodása ellen hajöblítőként használd. Serkenti a fejbőr vérkeringését, felgyorsítja a hajnövekedést, mérsékli a túlzott faggyútermelést, kovasav tartalma pedig a hajhagymákra van pozitív hatással.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!