2024. március 29. péntek
More

    Mi áll a hajhullás hátterében?

    Az önbecsülésünk sérül, esztétikai kellemetlenségeket okoz. Férfiakat és nőket egyaránt érint a hajhullás problémája, aminek okairól és kezeléséről bőrgyógyász nyilatkozott.

    Egészséges hajkoronánál a természetes állapot, ha 90%-a növő hajszálakból, 10%-a pedig nyugvó fázisúakból áll. Ez utóbbiak 2-3 hónap után kihullanak, helyettük pedig új szálak nőnek. Naponta nagyjából 100 hajszál kihullása tekinthető természetesnek, ennél több viszont problémákat jelezhet.

    Alopecia areata (foltos hajhullás) esetén foltokban jelenik meg a hajhullás, ugyanez észrevehető az arcszőrzet és a szemöldök esetében is. Autoimmun folyamatok, infektív gócok és pszichés stressz váltja ki.

    Kemoterápián résztvevő embereknél, egyes gyógyszert szedőknél és toxikus anyagok használóinál az anagén effluvium jelenik meg, ami hirtelen jövő, tömeges hajhullást eredményez.

    A természetesnél több hajszál kerül nyugvó fázisba a telogén effluvium esetében, amit vashiány, cukorbetegség, fertőzések, drasztikus fogyókúra, stressz, szülés, pajzsmirigybetegség, vérszegénység és egyéb súlyos betegség okozhat.

    A fejtetőn és a halántékon ritkuló hajzat a férfiak 50%-át, a nők 15-20%-át érinti. Ez meglehetősen gyakori probléma, androgén alopecia a neve.

    Hogyan kezeljem?

    Az elveszett hajszálak visszanyerhetőek, ha megtudjuk, mi váltja ki a hajhullást. A haj szerkezetét rontó és a hajnövekedés gátló okok lehetnek például a hajformázási szokások, szedett gyógyszerek és betegségek is. A hajhullás megszűntetéséhez ezt a kiváltó okot kell elkezdenünk kezelni.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!