2024. április 24. szerda
More

    Miért fontosak a B-vitaminok?

    A B-vitaminok túladagolásáról és a B12-vitaminról már írtunk ebben és ebben a cikkünkben, most azonban a B-vitaminok hiányáról és annak következményeiről lesz szó.

    Nyolcféle B-vitaminunk van, amiknek nem csak a szervezetünkben betöltött szerepük más, hanem a hiányuk okozta tünetek is.

    Egy másik cikkünk röviden összefoglalja a vitaminhiányok következményeit.

    A B-vitaminok olyan vízben oldódó vitaminok, amiknek a sejtosztódásban van nagy szerepük. Ezek a vitaminok segítik más tápanyagok beépülését, felszívódását is, így nélkülözhetetlenek a helyes szervi működésekben.

    Mivel ez egy vitamincsoport különböző hiány-tünetekkel, nem elég csak egy fajta B-vitamint bevinnünk a szervezetünkbe, mindegyiket pótolnunk kell, hiszen mindegyiknek más az élettani szerepe és más a hiánybetegsége, tünete is.

    Az idősek és az alkoholizmusban szenvedők vannak legtöbbször kitéve a B-vitaminok hiányának, hiszen esetükben nem olyan hatékony már a felszívódási képesség. A krónikus betegségek és a gyógyszerek szedése szintén negatívan befolyásolhatják a B-vitaminok beépülését a szervezetbe.

    A B1-vitamin hiánybetegsége a beriberi, a B3-é pedig a pellagra. Mindkettő betegség életveszélyt okozhat, így ennek a két vitaminnak a pótlása a legszükségesebb.

    A B2-vitamin hiányában bőrgyulladások, fényérzékenység, bőrviszketés, kirepedezések, torokfájás, nyelési problémák, száj- és szájpadlás duzzadása jöhet létre.

    B5-vitamin esetén a pattanások alakulhatnak ki, érzékeny és viszketős lesz a bőr.

    A sejtek energiaellátásában és az immunrendszer egészségében a B6-vitamin játszik szerepet. Hámló-viszkető bőrgyulladások, szájban keletkező fájdalmas elváltozások, a kötőhártya gyulladása, fáradékonyság, álmosság, kognitív zavarok és memóriaproblémák léphetnek fel, ha nem jutunk elég vitaminhoz. Ez a vitamin főleg terhesség alatt fontos a magzati fejlődés miatt.

    A B7-vitamin a haj és a körmök állapotát befolyásolja. A hajszálak elvékonyodását, a körmök töredezettségét, de a kötőhártya gyulladását és bőrkiütéseket is okozhat a hiánya.

    A B9-vitamin, azaz a folsav a várandós kismamák számára a legfontosabb. A magzat fejlődésében segít és védelmet nyújt neki a születési rendellenességek ellen.

    A B12-vitamin hiánya vérszegénységet és kognitív zavarokat okozhat. Fáradékonysággal, kimerültséggel, gyengeségérzettel, a végtagok viszketésével és bizsergő érzésével, depresszióval és ingerlékenységgel jár.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!