2024. április 25. csütörtök
More

    Amit tudnod kell az omega-3 zsírsavakról

    A többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak az omega-3 zsírsavak. A szervezetben értékes szerepet töltenek be, így fontos, hogy táplálkozásaink alkalmával a lehető legtöbb omega-3-at vigyünk be a szervezetünkbe.

    Az elfogyasztott zsírok és olajok lebomlási termékei a zsírsavak, amiknek két nagy csoportja a telített és a telítetlen zsírsavak. Az esszenciális zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, így ezeket a telítetlen zsírsavakat szükséges táplálékkal pótolnunk a szervezetünk számára.

    Az omega-3 elsősorban a tengeri halakban található meg. Hazánkban a busa, pár növényi olaj és mag és a szójabab tartalmaz esszenciális zsírsavakat. Hetente 200-300 grammot kell ezekből fejenként elfogyasztanunk.

    Az omega-3 zsírsavak számos módon segítik az egészségünk megőrzését. Magzati korban a fejlődésre van hatással, csökkenti a koraszületés kockázatát, a csecsemőknél a látást és a szellemi fejlődést segíti elő.

    A vér koleszterinszintjét optimalizálja, így az érbetegségekre, mint az érelmeszesedés és a szívinfarktus, gátló hatással van. Gyulladásgátló hatásúak, részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felpítésében is.

    Kutatások támasztják alá, hogy azok a személyek, akik sok halat fogyasztanak, a bennük lévő omega-3 zsírsavak hatására megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, ráadásul a depresszióra is pozitív hatással vannak.

    A gyermekeknél az omega-3 zsírsavak feladatmegoldó- és problémamegoldó készségek elsajátításában is szerepet játszanak, javul az iskolai teljesítményük.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!