2023. június 1. csütörtök
More

  Megtanít okosan enni a jógázás

  A rendszeres jógagyakorlatok hívei között kevés a kövér ember, túlsúlyosság esetén pedig a jógázás elősegíti a fogyást is.

  Amerikai kutatók tanulmánya meglepő okokkal magyarázza az érdekes jelenséget: a vizsgálat eredményeit a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  Alan Kristal és munkatársai négy éve figyeltek fel arra, hogy azok, akik a vizsgálat előtt már egy évtizede jógáztak, ritkábban híztak el, mint azok, akik ilyen fajta gyakorlatokat sohasem végeztek. (A munkacsoport egyébként egy amerikai egészségügyi tudományos intézetben a betegségek megelőzésének lehetőségeit kutatja.)

  A megfigyelést kezdetben azzal magyarázták, hogy a jógázók testük működésével – például az éhség vagy a jóllakottság észlelésével – kapcsolatban sokkal tudatosabbá válnak, mint azok, akik csak a gyakorlatok fizikai végrehajtását végzik. Most ezt a feltételezést kívánták tovább vizsgálni.

  Elkészítettek egy 28-pontból álló étkezési kérdőívet, amelyet elküldtek a Seattle-ben működő jógastúdióknak, fitneszszalonoknak és fogyókúrás programok szervezőinek. A vizsgálatban több mint 300, önként jelentkező, átlagosan 41 éves jógázó, testgyakorló vagy súlytöbblettel küszködő ember vett részt.

  A kérdőív igyekezett választ kapni arra, hogy az emberek már az étkezés előtt végiggondolják-e, elképzelik-e maguknak, hogy milyen lesz az ennivaló, amelyet kapnak vagy kértek. Foglalkoznak-e evés közben mással is, vagy csak azzal, ami a tányérjukon van? Befejezik-e az étkezést, amikor már úgy érzik, hogy jóllaktak? Mennyire befolyásolják őket a vendéglátó-ipari reklámok? Előfordul-e, hogy rosszkedvüket, bánatukat étkezéssel, nassolással próbálják ellensúlyozni?

  A válaszokat pontozták, majd a pontok alapján értékelték, hogy a kérdőívet kitöltő személy mennyire tudatosan étkezik, milyen mértékben figyel táplálkozására.

  A jógázók átlagos testsúlya bizonyult a legkedvezőbbnek, de az is kiderült, hogy ennek hátterében nem több mozgás vagy más, súlycsökkentő tevékenység áll. A jóga hívei szinte valamennyien a tudatos étkezők közé tartoztak, mindig befejezték az evést, amint úgy érezték, hogy jóllaktak.

  A legnagyobb súlytöbbletet azok viselték, akik gondolkodás nélkül ettek-ittak, ami általában sok kalória rendszeres bevitelét jelentette. A szorongás vagy a depresszió okozta túlevés is gyakori gond.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!