2024. április 25. csütörtök
More

    Mindent a magas vérnyomásról

    A vérnyomás optimális értéke 120/80, ám időnként előfordul ennél alacsonyabban, sűrűbben pedig ennél magasabban mért érték. De mitől van ez és mik lehetnek a következményei?

    Ha magas a vérnyomás, az érfalak nagy nyomásnak vannak kitéve. A vérnyomást számos szív- és érrendszeri betegség követheti, így mindenképp ki kell vizsgáltatni, mi okozhatja a problémát és kezelni kell, mielőtt szívinfarktus, agyvérzés (stroke) vagy más kariovaszkuláris betegség alakul ki.

    A magas vérnyomás okai

    A magas vérnyomásos betegségeket két nagy csoportba oszthatjuk: a primer és a secunder hipertóniára.

    A primer, azaz elsődleges hipertóniában szenvedőknél nem található olyan szervi elváltozás, amely egy másik betegség vagy beavatkozás során jött volna létre. Ide tartoznak azok a magas vérnyomásos betegek, akiknek az öröklött hajlam vagy egyéb környezeti változások miatt alakult ki a betegség. A betegek 4/5-e az esszenciális hipertóniába tartozik, amikor nincs semmi olyan kórkép, ami előidézhetné a magasabb értékeket.

    A secunder, azaz másodlagos hipertónia akkor alakul ki, amikor valamilyen szervi vagy beavatkozási probléma miatt szökik fel a vérnyomás tartósan. Ilyenkor több vizsgálatra is szükség van, hogy kiderüljön a betegség forrása, majd az alapbetegséget kell kezelni, ezzel megszűntethetőek a vérnyomás problémák is.

    A vérnyomást befolyásoló negatív tényezők közé tartozik az elhízás, a helytelen táplálkozás, a cukorbetegség, a dohányzás, a genetikai befolyásolás, illetve a földrajzi és szociáldemográfiai jellemzők.

    Miért veszélyes a hipertónia?

    Amikor a vérnyomási érték magassá válik, az erekben nagyobb nyomás képződik, ez pedig érszűkületekkel, érfal vastagodással és az erek rugalmatlanná válásával jár. A szív pumpálja a vért, de az erek megváltozott állapotában nem képes a vér olyan gyorsan átfolyni az ereken, ami a szívet is leterheli, hiszen erősebb pumpálásra ösztönződik. A nem kezelt magas vérnyomás értágulatot, szívinfarktust, szívelégtelenséget, stroke-ot vagy veseelégtelenséget okozhat.

    Milyen tünetekre kell odafigyelni?

    Eleinte nem okoz észrevehető tüneteket a magas vérnyomás, így gyakran csak a hipertónia súlyosabb következményei tűnnek fel, mint első jelentkező tünetek. A reggeli fejfájás, a tarkótáji nyomás érzete, a gyengeségérzet és a koncentrációzavar a hipertónia kialakulásának kezdő fáziasi, így, ha ezeket tapasztalod magadon, mindenképp fordulj orvoshoz, hogy megelőzhesd a bajt.

    Mit tehetek, ha már kialakult nálam a magas vérnyomásos betegség?

    Naponta többször mérj vérnyomást, ellenőrizd az értékeket mindig, és, ha szükségét érzed, ezeket jegyezd fel egy füzetbe, hogy könnyebben lásd az értékek alakulását.

    Menj el orvoshoz, és időnként csináltass terheléses EKG-t, hasi- és nyaki ultrahangot, laborvizsgálatokat és 24 órás ABPM vérnyomásmérést.

    Mindig vedd be az orvos által előírt vérnyomáscsökkentőt.

    Változtass életmódot, táplálkozz helyesen, járj el mozogni és igyál elég folyadékot is.

    Milyen ételeket részesítsek előnyben?

    A magas vérnyomás kezelésének életmódterápiája magába foglalja az étkezés megváltoztatását is. Elhízás esetén a testsúlycsökkentést célba kell venni, ami a szívről is levesz némi terhet.

    A napi sófogyasztást le kell redukálni kevesebbre, mint napi 5 gramm, és a mediterrán étrendet tanácsoljuk inkább, amibe a zöldségek, a gyümölcsök és a zsírszegény termékek foglalnak helyet. Itt olvashatsz a mediterrán étkezés és a szív egészsége közötti kapcsolatról.

    Az alkohol fogyasztást is mérsékelni kell, ami nemenként változó mennyiséget jelent. A férfiak ne igyanak naponta több, mint 2 italt, a nők pedig 1 italnál többet ne fogyasszanak naponta.

    Az étkezés hatásaihoz vegyünk hozzá egy napi 30-60 perces fizikai aktivitást, hogy biztosabb eredményeket érjünk el.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!