2024. április 24. szerda
More

    Csokoládé reggel? Miért is ne!?

    A csokoládé ugyan nagyobb mennyiségben nem szolgálja az egészséget, ennek ellenére mégis tanácsos csokit fogyasztani, de csak mértékkel.

    A csokoládé már ősidők óta jó ellenszere különböző egészségüyi problémákra, így minden nap ajánlatos egy keveset fogyasztani belőle. Lássuk, mire is jó a csokievés!

    Serkenti az agyműködést

    Egy tanulmány megállapította, hogy azok, akik hetente legalább egyszer fogyasztanak étcsokoládét, jobban teljesítenek a memóriateszteken és mentálisan is könnyebben fejlődnek. A flavonoidok, amik a kakaóban találhatóak meg, fokozzák a vérkeringést az agyban, így a memóriát és a tanulást serkentik.

    Sóvárgáscsillapító hatása van

    Szeretnél fogyni? Nyilván nem a csokoládé jut eszedbe legelőször, ám ha reggel eszel egy keveset belőle, a nap további részében kevésbé fogsz sóvárogni bizonyos ételek után. Nem fogod túlenni magad, mert szabályozza az étvágyat. A magas kalóriatartalmú reggeli (ha csokit is tartalmaz) csökkenti a napi kalóriabevitelt, ezt kutatások is bizonyították.

    Hangulatjavító

    Ha morcosan indul a reggeled, egyél egy kevés csokit. A kedélyállapotot javítja azáltal, hogy pozitív érzéseket kelt benned, mert beindítja az endorfintermelődést, kölcsönhatásba lép a szerotoninnal és a dopaminnal, és antidepresszáns hatása is van.

    Egészségre való hatása

    Ha hiszed, ha nem, a csokoládé kis mennyiségben jót tesz az egészségednek. A szívbetegségek és a stroke esélyét csökkenti az étcsokoládé, csökkenti a vérerekben lévő nyomást, ellazítja az ereket, hiszen a flavonoidjai nitrogén-monoxidot termelnek.

    A cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott egy kevés csokit enni, de csak olyat, amiben nagyon magas a kakaótartalom.

    Fellendít

    A kakaó hasonlóan a kávébabhoz, szintén tartalmaz koffeint (főleg az étcsokoládéban magasabb), ezáltal élénkít, éberebbé tesz és energiát ad.

    Ne feledd! Ugyan a csokoládéban lévő kakaó jó hatásokkal bír, ezen pozitív tulajdonságait elveszíti, ha mértéktelenül fogyasztod!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!