2024. március 28. csütörtök
More

    Stresszoldó mozgási formák

    A stressz a mindennapjainkba meglehetősen belopta magát, hiszen a vírushelyzet kialakulása óta az egészség, a munka, a gyerekek online oktatása és minden egyéb velejárójával kapcsolatban megnőtt a stresszszintünk. Van, aki stresszevéssel vezeti le az állapotot, ezzel több kilót magára szedve.

    Egy korábbi cikkünk a folytonos stressz hatásairól szólt, most pedig ennek kezelési módjairól hoztunk módszereket, sporttevékenységeket, ami több embernek is hasznára vált már.

    A stressz ellen kiváló mozgásforma a jóga. Na nem arra a kitekeredett, „nyakba a lábat” típusú jógára kell gondolni, vannak lazítósabb, kimondottan stresszoldásra alkalmas gyakorlati formák, amiket használva te is könnyedén elérheted, hogy kiegyensúlyozottabbá válj.

    Van egy ősi kínai egészségmegőrző módszer, a csikung, ami szintén tökéletes a stressz levezetésére és még energetizál is. Segít meditálni, relaxálni, a helyes légzést elsajátítani és a testi-lelki frissességet megőrizni.

    A Chi Kung világa” címmel megjelent könyv részletes leírást ad arról, hogyan kell helyesen kivitelezni az egyes gyakorlatokat. Az író-szakemberek szerint: „Fizikai testünket kitölti egy energia test, ha ebben az energia testben nem áramolnak szabadon az energiák, akkor az elakadást követő szervben betegség fog jelentkezni. A kínaiak az öt-elem tanához kapcsolódóan tíz szervet tartanak számon, amely tulajdonképpen szervcsoportot jelent. A Chi Kung gyakorlásánál szabaddá tesszük az energiapályáinkat (meridiánjainkat), így folyamatosan tudjuk mozgatni testünkben az energiát, az tud áramolni a testünk minden részében.”

    „A Chi Kung célja a test, a lélek és a szellem összhangjának megteremtése, az egészség megszerzése és megőrzése. A gyakorlatok közben az ősi testtartásokat és mozgásokat meditatív állapotban végezzük a testtartás, a légzés és a tudat ellentétének harmonikus összhangjára törekedve” – írja a könyv.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!