2024. április 20. szombat
More

    7 tipp a testmozgás elkezdéséhez

    Az emberek fejében általában a testmozgás képe szenvedésként, fájdalmas izmokként, izzadásként és levegő utáni kapkodásként jelenik meg. Azonban a mozgás számos pozitív hatással jár, így nem negatívan kellene gondolnunk erre a tevékenységre.

    Egy klinikai szakpszichológus, Christina Pierpaoli Parker szerint a negatív érzések a testmozgással szemben még gyerekkorban alakulhattak ki, amikor a testnevelés órákat ránkkényszerítették, a tanár kiabált velünk és a társainkhoz mértük az ügyességünket. Felnőttként már nehezebb rávenni magunkat ezután, hogy sportoljunk, ám most elhoztunk hét tippet a szakember jóvoltából, amiket megfogadva könnyebben indulsz majd neki a fizikai aktivitásod fejlesztésének.

    Ne az edzés szót használd!

    Ha valaki edzést emleget, mi jut róla először eszedbe? Ugye, hogy az izzadás, a nehezen kivitelezhető gyakorlatok, és az, hogy neked ehhez semmi kedved? Használd inkább a mozgás, a testmozgás vagy a sport szavakat, és főleg annak a gondolatát tartsd észben, amelyik a legjobb érzést váltja ki belőled.

    Találd meg a neked legmegfelelőbb mozgásformát!

    Keresgélj, próbálgass minél több mozgástípust, hogy megtaláld a neked legjobbat, amit tényleg élvezettel csinálsz majd. Ne feledd, nem mindenkinek ugyanaz való, van, aki a konditermi edzéseket részesíti előnyben, más inkább zumbázik vagy jógázik.

    Tűzz ki célokat!

    Mindig reális célokat tűzz ki magad elé. Ne legyenek túl nagy elvárásaid magaddal szemben, de ne is hagyd célok nélkül a mozgási tevékenységedet sem.

    Tervezz!

    Alakíts ki egy rutint a mozgással kapcsolatban is, amit mindig pontosan tervezz meg. Nem elég csak az, hogy elhatározod, hogy az adott mozgástevékenységet heti háromszor akarod végezni, határozd meg, melyik napokon és melyik időpontban, mennyi időt szeretnél eltölteni mozgással. Fontos, hogy ne csak tervezz, hanem tartsd is be, amit magadnak ígérsz.

    Fokozatosan!

    Kezdésnek ne akarj két órát sporttal tölteni, mert hamar fel fogod adni, nem lesz elég kitartásod hozzá. Engedd a testednek, szervezetednek, hogy fokozatosan szokjon hozzá a terheléshez. Alakítsd ki úgy a sporttevékenységedet, hogy lehetőleg mindig beleférjen az idődbe, így már nem lehet kifogás, hogy kevés az időd rá.

    Jutalmazd magad!

    Ha sikerül elkezdened a mozgást, és ki is tartasz egy hetet, egy hónapot, fél évet, egy évet mellette, mindig jutalmazd meg magad. Az agyunk úgy van kialakítva, hogy a jutalomra méginkább ösztönzőnek érezzük a folytatást. Akár minden nap is megjutalmazhatod magad a sporttevékenység után, de fontos, hogy ezt sose édességgel kivitelezd.

    Tartsd ki!

    Ne hagyd, hogy bármi is eltántorítson a céljaid elérésében! Lehet, hogy kezdetben azért állsz neki a sportnak, mert fogyni szeretnél vagy alakot formálni, izmosodni, de, ha nem sikerül ez olyan látványosra vagy gyorsan, mint tervezted, akkor is tarts ki. Tudod, miért? Mert valójában a testednek és a lelkednek is jót teszel a testmozgással, ez pedig idővel magával fogja hordozni a külalaki változásokat is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!