2024. március 28. csütörtök
More

    Jobb alvásminőség elérése? Ezekre törekedj!

    Mindannyian ismerjük az érrzést, amikor nem sikerül kellőképp kipihennünk magunkat. A napunkra nagyon rá tudja nyomni a bélyegét, ezért mostani cikünkben pár hasznos tippet hoztunk el neked a jobb alvásminőség eléréséhez.

    Nem mindegy, mikor mit fogyasztasz

    A koffein tartalmú italokat érdemes inkább reggelre időzíteni, hiszen a koffein serkenti a vérkeringést és a szívműködést, valamint a hatása akár 14 órán keresztül is fennállhat. A kávé, a kóla, a zöldtea és az energiaitalok mind koffein tartalmúak. Hasonlóképp nem szabad alkoholt inni, mielőtt aludni megyünk, hiszen bár ettől elég hamar elalszunk, de nincs az egész éjszakára kiható hatása.

    Az éjszakai evés nem csak hízlaló, de nagyobb munkára készteti a bélműködést, ezáltal a szervezet nem tud kellőképp pihenni. Ezen kívül az éjszakai nassoláshoz hamar hozzá tud szokni a szervezet, így rendszeres éhséget fogsz érezni az éjszaka kellős közepén.

    Az esti dohányzást is hanyagoljuk lehetőleg, mert a nikotin is hatással van az agy és a test serkentésére.

    Ágyat csak akkor használj, ha álmos vagy

    A tévézéshez, olvasáshoz, evéshez és minden máshoz inkább egy kényelmes fotelt vagy széket válassz. Ha nem vagy álmos, végezz olyan tevékenységeket, amitől megnyugszol és elálmosít, és csak ezután menj az ágyba.

    Reggel lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban kelj és éjjel is tartsd ezt a rutint az alvással kapcsolatban, így pihentetőbben fognak telni az éjszakáid.

    Ha rendszeresen rosszul alszol, menj el mozogni esténként, ne végezz két órával lefekvés előtt szellemi tevékenységet, és alakíts ki magadnak egy alvás előtti rutint, ami hozzásegít majd a jobb alváshoz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!