2024. március 29. péntek
More

    Mindent az inzulinrezisztenciáról

    Az inzulinrezisztenciát valójában a sejtek érzéketlensége okozza a hasnyálmirigyben termelődő inzulin hormon hatásával szemben, így szénhidrát-anyagcsere zavarokat okozva. A glükóz nem tud bejutni inzulin nélkül a sejtekbe, ezáltal a vérben marad, ami magas vércukorszintet eredményez.

    Az inzulinrezisztenciát befolyásolja a táplálkozás és a testsúly is, így legtöbbször a sok szénhidrátot fogyasztó, elhízott embereknél alakul ki. A cukorbetegséget megelőző állapotként ismert, inzulinrezisztenciát követően, ha nincs kellő odafigyelés, hamar kialakulhat 2-es típusú cukorbetegség.

    Az elfogyasztott szénhidrát emésztését követően, ha a vérbe túl sok cukor kerül, a szervezet inzulint kezd termelni. Ez a folyamat segíti elő, hogy a cukor a vérből a sejtekbe kerüljön, így nem a zsírszövetekből fogja a testünk az energiát kinyerni.

    Ha az inzulin nem tudja a glükózt átsegíteni a vérből a sejtekbe, a hasnyálmirigy rá van kényszerítve, hogy több inzulint termeljen, ezt azonban nem képes a végtelenségig tenni. Egy idő után kimerül, ilyenkor pedig a vérben maradó cukrok megemelik a vércukorszintet, ezáltal esélyt ad a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

    Ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, érdemes kivizsgáltatnod magad, mert lehet, hogy inzulinrezisztenciában szenvedsz:

    • nem tudod sem diétával, sem mással csökkenteni a testsúlyod
    • nincs rendszeres menstruációd
    • nem tudsz teherbe esni
    • áll, bajusz, has és mell környékén kezdődő szőrösödés
    • koncentrációzavar, remegés és izzadás cukros ételek fogyasztása után
    • gyakori éhségérzet
    • két étkezés közt létrejövő rosszullétek, ájulás
    • alvászavarok

    Az inzulinrezisztencia vérvételből és ultrahangos vizsgálatból deríthető ki. A betegség gyakran pajzsmirigy alulműködéssel is együttjárhat, ezért az inzulin mellett a pajzsmirigyet is érdemes kivizsgáltatni. A D-vitamin hiánya, vérszegénység és a magnéziumhiány hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!