2024. április 25. csütörtök
More

    Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzőit 1907-ben írta le elsőként Alois Alzheimer, akiről a betegség a nevét is kapta. A kórság tulajdonképpen a gondolkodásban való változást, a kognitív funkciók beszűkülését, a megváltozott magatartást, a demenciát és a gyorsan lefolyó biológiai leépülést foglalja magában.

    Az Alzheimer-kór kialakulását számos dolog befolyásolja, így például genetikailag is örökölhető lehet a betegség, de korábbi fejsérülésekből, magas vérnyomásos betegségekből, cukorbetegségből és depresszióból is kialakulhat.

    Diagnózisát az agy szövettani vizsgálatával lehet felállítani, a betegség fennállásának lehetséges okai pedig plakkok és zárványok lehetnek. Ennek a betegségnek a diagnosztikája az egyik legköltségesebb manapság.

    A probléma kezelésére és súlyosbodásának gátolására sajnos még nincsenek hatásos gyógyszerek, ám néhány fajta szer rendszeres használata csökkentheti a tüneteket.

    Az Alzheimer kognitív és nem-kognitív tünetekről jól felismerhető. A kognivtív tünetek közé az emlékezet- és beszédzavart, a mozgási nehézségeket és a tárgyak vagy lények fel nem ismerését sorolhatjuk, míg nem-kognitív tünetekhez a szorongást, a félelemérzetet, a depressziót, a hallucinációkat, a téveszméket és tévképzeteket, a nyugtalanságot, az agresszivitást, a személyiség megváltozását, valamint a fokozott mozgástörekvést.

    Mit tehetünk mégis az Alzheimer-kór megelőzése érdekében?

    Rendszeres testmozgással és táplálkozással késleltethető a betegség kialakulása. Ha napi 30-60 percet mozogsz, és olyan gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, halakat és omega-3 zsírsavakat fogyasztasz, ami hatással van az agy funkcióira, azzal sokat teszel az egészségedért. Ajánljuk például a zöldfőzelékek, mint például a spenót és a kelkáposzta beiktatását az étrendbe, a magas zsírtartalmú húsok fogyasztását pedig inkább hanyagoljuk. Vörösbort is ihatsz, de ügyelj a mértékletességre!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!