2022. május 20. péntek
More

  Emlőrák növekedését gátoló enzimet fedeztek fel japán kutatók

  Olyan enzimet (biokémiai folyamatokat szabályozó fehérjét) fedeztek fel japán tudósok, amely az egereknél gátolja az emlőrák növekedését; a Cukubai Egyetem tudósainak reménye szerint felfedezésük új, hatékony gyógyszerek megjelenését segíti elő.

  Az emlőrák a tüdődaganat után a második legelterjedtebb rosszindulatú tumorféleség a világon. 2005-ben félmillióan hunytak el emlőrákban, amely az összes halálozás 1 százalékáért volt felelős.

  A ChIP elnevezésű enzim, amely természetes körülmények között is megtalálható az emlő szöveteiben, oly módon gátolja a daganat növekedését, hogy csökkenti a tumor kialakulásáért felelős fehérjék mennyiségét.

  A Cukubai Egyetem kutatói, akik felfedezésükről a Nature Cell Biology című szaklapban számoltak be, kétféle humán emlőrák – egy agresszív és egy kevésbé rosszindulatú – daganatféleség sejtjeit injektálták egerekbe.

  Az egerek egyik csoportja esetében – bármilyen tumorféleséggel is fertőzték meg őket – a befecskendezett daganatos sejtek hordozták az enzimet. A másik csoport egyedei esetében szervezetükbe nem juttatták be a ChIP-enzimet. Mint kiderült, bármelyik tumorféleségről is volt szó, azoknál az egereknél, akiknek a szervezetében megjelent az enzim, a kifejlődött daganatok kisebbek voltak.

  “Kísérleteinkben a ChIP-fehérje gátolta a daganat növekedését és az áttétek képződését. Az emlőrák kezelésénél a ChIP-protein szintjének meghatározása hasznos útmutatásul szolgálhat a terápia várható hatékonyságát illetően. Másfelől az enzim szintjének és aktivitásának növelése fokozhatja a kezelés hatékonyságot” – nyilatkozta kísérletekkel kapcsolatban Janagiszava Dzsunn, a Cukubai Egyetem kutatója.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!