2023. június 5. hétfő
More

  Vezető vaksági ok – A szürke hályog

  Katarakta: a szürke hályog görög eredetű neve vízesést jelent. Találó kifejezés, ugyanis mintha vízfüggönyön nézne át, ahhoz hasonló a látvány annak, akinek szemlencséje elhomályosodik a hályog miatt. Manapság szinte népbetegségnek számít, és a világon az egyik vezető vaksági okként emlegetik.

  – Ez valóban így van, az Egészségügyi Vlágszervezet, a WHO statisztikája szerint mintegy 45 millió ember él a világon vakon, és közülük 35 millióan a szürke hályog miatt veszítették el látásukat – erősíti meg Biró Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának intézetvezető professzora.

  A professzor már évtizedekkel ezelőtt tanulmányozta a szürke hályog “természetét” híres európai és amerikai szemklinikákon, főként azt a mikrosebészeti eljárást, amely ma már Magyarországon is elterjedt gyakorlat. A modern szemészeti műtét hazai bevezetésében több kollégájával együtt úttörő szerepet játszott a 90-es évek közepén.

  A szürke hályog – vagy ahogy szakmai körökben emlegetik: “az öregkori szürke hályog” – az utóbbi időben mintha sokkal nagyobb számban fordulna elő.

  – A betegek száma valóban emelkedik, évente mintegy 60-65 ezer szürkehályog-műtétet végeznek Magyarországon – tárja fel Biró Zoltán. – Ennek többféle oka van. Egyrészt az, hogy a társadalom öregszik, és ez leginkább a 60 éven túliak betegsége. Pontos okát ugyan nem ismerjük, de valószínűleg közrejátszik kialakulásában a helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak, akár a megnövekedett ibolyántúli (UV) sugárzás is. Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése, például a szteroidok is felelőssé tehetők kialakulásáért, és ismert, hogy cukorbetegség esetén is gyakrabban fordul elő, márpedig ez utóbbi betegség is egyre gyakoribb. A lényeg az, hogy a szemlencsében lévő fehérjék szerkezete megváltozik, átlátszóságuk elvész. Ezáltal kórosan homályossá válik a látás, a világ elszürkül. Ma, a modern műtéti eljárásnak köszönhetően, a betegek nem várnak hónapokat, éveket, bátrabban vállalkoznak a beavatkozásra, ami rendkívül gyors, biztonságos, fájdalommentes és eredményes.

  A gyakorlatban ez azt jelenti – ahogy a professzor elmondja -, hogy amíg régen várni kellett, míg “megérett” a hályog, és 6-7 mm-es vágást kellett ejteni a szemen, hogy hozzáférjenek a műtéti területhez, ma, a modern ultrahangos csúcstechnológia segítségével ez sokkal biztonságosabb beavatkozás.

  – Ma már szerte a világon alkalmazzák a korszerű, ultrahangos technikát, amelynek a lényege, hogy a műtétet 2,0-2,5 mm-es seben keresztül végezzük, cseppekkel történő érzéstelenítés után, mindössze negyedóra alatt – magyarázza. – A saját elszürkült szemlencsét eltávolítjuk, és a kis nyíláson keresztül összehajtható, műanyag lencsét ültetünk be, amely a szivárványhártya mögött szétnyílik. A beteg már a műtét napján jól lát, olvashat, tv-t nézhet, autót vezethet, pár nap után dolgozhat is, míg régen hat hétig kellett a szürkehályog-műtét után táppénzen lenni. Gyakoriak voltak a műtéti, illetve műtét utáni szövődmények, és a látás csak egy erős szemüveg viselésével volt jó.

  Mivel a szürke hályog meg nem előzhető, gyógyszeres vagy egyéb terápiával nem kezelhető, vissza nem fordítható, ezért tanácsos a szükséges műtétet mielőbb elvégezni. Sokfelé próbálkoztak ugyan gyógyszerekkel kezelni, illetve megelőzni, de ezek a kísérletek eddig nem vezettek eredményre. A szemlencsében levő fehérje szerkezete változik meg kórosan a folyamat során, és ezt eddig még nem sikerült eredeti állapotába visszaállítani.

  Bár a szürke hályog legtöbbször lassan, hónapok, évek alatt alakul ki, már megjelenése után észrevehető egyszerű szemészeti vizsgálat során, vagy a páciens észleli látásromlását. Ha a szürke hályog kezeletlen marad, idővel nem csak fokozatos látásromlást okoz, hanem gyulladás és szemnyomás emelkedés miatt akár vaksághoz is vezethet.

  – Azért is érdemes a panaszok kezdetén szakemberhez fordulni, mert a várólista országszerte hónapokra, sőt néhol évekre megtelt – hangsúlyozza Biró Zoltán. – A beültetésre kerülő szemlencsék közül a legújabbak a multifokális lencsék, amelyekkel a műtét után távolra és közelre is megfelelő éleslátást lehet biztosítani. Bár ezekkel a műlencsékkel az esetek 90-95 százalékában elkerülhető a szemüveg viselése, borsos áruk miatt az OEP ezeket nem támogatja, vagyis a betegeknek kell megvásárolniuk. A szürkehályog-műtét ma a legsikeresebb, legbiztonságosabb beavatkozásnak számít. Semmiképpen nem kell tehát elszürkült világot, torz színeket és formákat látni annak, akinek a szemén szürke hályog alakult ki, hanem minél előbb élni kell a modern műtéti lehetőséggel, amely jó esélyt, kiváló életminőséget kínál.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!