2024. március 28. csütörtök
More

    A hús sütése talán növeli a demencia kockázatát

    A hús grillezése, olajban pirítása vagy sütőben sütése talán növeli a demencia kockázatát egy amerikai kutatás szerint.

    Az úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékeket (advanced glycation end, AGE) tartalmazó ételeket korábban már összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegséggel. AGE akkor jön létre, ha fehérjék vagy zsírok és cukor lépnek egymással reakcióba. Természetes úton ez akkor történik, ha az ételeket magas hőmérsékleten készítik el, azaz sütik, grillezik, pirítják vagy főzik őket.

    Amerikai tudósok egereket tápláltak magas AGE-tartalmú ételekkel, és azt találták, hogy az állatok agyában veszélyes fehérje képződött, amely a gondolkodási-észlelési képességeiket károsította – tudósított a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertetett kutatásról.

    A New York-i Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói kísérleteik során azt fedezték fel, hogy a magas AGE-tartalmú diétán tartott állatok agyában a béta-amiloid nevű fehérje halmozódott fel, amely az Alzheimer-kórra jellemző. Az alacsony AGE-tartalmú étrenden élő egereknél nem képződött béta-amiloid.

    A fizikai és gondolkodási teszteken is gyengébben teljesítette azok az egerek, amelyek AGE-ban gazdag táplálékot kaptak.

    A kutatók embereknél is megvizsgálták az összefüggést: a 60 év felettiek vérében mért magasabb AGE-szint és a mentális hanyatlás közötti összefüggésre utaltak az eredmények.

    Az öregségi demencia és az ételek magas AGE-tartalma között lehetséges az ok-okozati összefüggés, az élelmekből származó AGE csökkentése pedig könnyen megvalósítható, és hatásos kezelési módszer lehet – vonták le a következtetést a tanulmány szerzői.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!