2024. április 19. péntek
More

    Gyógynövények: Fekete nadálytő

    A fekete nadálytő (más néven összeforrasztófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy összeplántálófű) nedves rétek, mezsgyék, vizes gödrök, csatornák, sövények és törmelékhalmok ismert növénye. Egész nyáron virágzik, így abban az évszakban végig szedhető.

    Sötétbarna vagy fekete színű, évelő gyökérzettel rendelkezik, mely hüvelykujj vastagságúra szélesedhet. Felvágva a gyökérzet belül fehér vagy sárga színű, rendkívül nyálkás, zsíros állagú. Tavasszal vagy ősszel érdemes a gyökereket gyűjteni, a friss növényt pedig virágzás előtt és alatt is.

    A fekete nadálytő alkalmazható tinktúraként reumára, ízületi duzzanatokra, valamint külső és belső sebekre is egyaránt. Elkészítéséhez a gyökereket alaposan meg kell mosnunk, kefével megtisztítani a még felesleges kosztól, majd apróra vágjuk, és lazán feltöltünk vele egy üveget. Ezután szükségünk van gabona- vagy gyümölcspálinkára, amivel felöntjük az üveget úgy, hogy ellepje a növényt. Két hétig hagyjuk állni napon vagy kályha közelében, majd nyugodt szívvel használhatjuk a fentebb említett problémák kezelésére.

    A leveleket leforrázva péppé őrölhetjük, amit használva a ficamok, a rándulások és a szélhűdés enyhíthető.

    Tudtad, hogy a fekete nadálytő lisztes pakolásra is alkalmas? Ehhez a gyökereket finomra daráljuk, forró vízzel és pár csepp étolajjal felöntjük, majd péppé keverjük. Ezt a keveréket egy vászonkendőre kenve rögzíthetjük csontkinövésekre, de alkalmazható csontgennyesedésre, gerincvelő harántkárosodására, visszérfekélyekre, reumás izommegvastagodásokra, köszvényre, daganatokra, nyaki fájdalmakra, csonthártyagyulladásra, illetve a csonkolt végtagok fájdalmaira is.

    A gyökérzetből teát készíthetünk, ami hörghurutra, emésztési zavarokra, gyomorvérzésekre és mellhártyagyulladásra nyújthat gyógymódot. Vegyünk két teáskanálnyi apróra vágott gyökeret negyed liter hideg vízhez, és (hasonlóan a fehér fagyöngyhöz és az acsalapuhoz) egy éjszakán át hagyjuk ázódni. Reggel melegítsük fel, szűrjük le, és kortyolgatva fogyasszuk.

    A nadálytő levelei használhatóak borogatáshoz (a leveleket megmossuk, deszkán szétnyomjuk, a beteg testrészre rögzítjük) és teljes fürdőhöz (500 gramm levelet áztassunk 12 órán át 5 liter hideg vízben, majd felforraljuk és a fürdővízbe öntjük) reumatikus panaszok, köszvény, csontfájás, keringési zavarok és porckorongsérülés ellen. Ülőfürdőként (a teljes fürdőhöz hasonlóan elkészítve, ám 200 gramm növénnyel) visszértágulatok, csonttörések és a láb vérellátási zavaraira használható gyógymódként.

    Kenőcs készítéséhez 4-6 tisztított gyökeret finomra aprítunk, ezt 250 gramm sertés-bélzsírban kisütjük, éjszakára állni hagyjuk. Másnap felmelegítjük, kendőn átszűrjük, kipréseljük. Tégelybe töltve hűtőszekrényben kell tárolni. Sebkezelésekre és a pép helyettesítésére használható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!