2024. április 19. péntek
More

    Elhanyagolhatatlan gyomorpanaszok

    A mindennapi szóhasználatban gyomorbajoknak nevezett betegség-csoportot nem mindig vesszük komolyan. Iszunk rá valamit, beveszünk egy kis szódabikarbonát, egy darabig diétásan étkezünk. Ám a gyomorpanaszok, krónikussá válva már komolyan károsíthatják az egészségünket. Hogy ez ne következzék be, szakorvosnak kell megállapítania, hogy a gyomor- és bélbántalmak közül melyikkel kínlódik a beteg, és abból hogyan gyógyítható ki.

    Az angliai Southampton egyetemén kutató Rona Moss-Morris és Megan Spence 620, különféle bél-gyomor fertőzéssel az intézményükbe került beteget vizsgált meg és kezelt. A gyógyultnak mondottan távozók állapotát továbbra is figyelemmel kísérték. Nem hiába.

    Közülük 49-nél jelentkezett újólag is valamilyen, fertőzés okozta gyomor- vagy emésztési bántalom, mellékhatásként kínzó hasfájással, tartós székrekedéssel, vagy éppen ellenkezőleg: erős hasmenéssel. Tapasztalataikat tágabb körre is kiterjesztve úgy vélik, hogy a fejlett országok felnőtt lakossága jelentős részének nincs rendben az emésztése. Mivel ennek tünetei nemcsak fájdalmasak, de kellemetlenek is lehetnek (visszatarthatatlan gyomorkorgás, gyakori és váratlan hasmenés, felfúvódás), azokat igyekeznek eltitkolni, ezért nem mennek betegállományba.

    Pedig nem véletlenül mondják a rosszkedvű, morc emberre: gyomorbajos külsejű, mert a pszichikai terhelés és a fájdalom bizony tükröződik a viselkedésükben. Az ilyen gondokkal küzdők a munkahelyükön és a mindennapi tevékenységük közben is feszültek, idegesek, ami tovább rontja a megítélésüket, s közben erősíti a betegségüket is.

    Nemcsak a szív, az agy, a tüdő, a vese, s az izomzat fontos a szervezet jó működéséhez, hanem a problémamentes táplálkozás is – vonják le a végső tanulságot az intesztinológusok az angol Gut (Bél) szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban. Egyúttal arra hívják fel a körzeti- és üzemi orvosokat, hogy esetenként ilyen panaszaikról is kérdezzék meg a pácienseiket, és ha úgy látják, utalják őket szakorvosi rendelőbe. A titkolt és nem kezelt gyomor-bél fájdalmak ugyanis veszélyes betegségek előfutárai lehetnek. A túl gyakori székletürítés utáni erélyes tisztálkodás aranyeret okozhat, a váltakozó hasmenés-székrekedés pedig akár bélrákra is utalhat.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!