2024. március 29. péntek
More

    Gyógynövények: Diófa

    A diófa szinte minden része felhasználható gyógyítási célokra, a friss leveleket, a zöld dió burkát és az érett termést különböző célokra lehet használni.

    Főzzünk a diófa leveléből teát, és megszűntethetőek az olyan egészségügyi problémák, mint az emésztési zavarok, a cukorbetegség és a sárgaság, valamint vértisztító hatása is van.

    A fürdővízünkbe keverhetünk diófalevél főzetet, amely segít leküzdeni a görvélykóros és angolkóros betegségeket, a csontozat betegségeit, és olyan gyulladásokat, amik a köröm körül jönnek létre. Tejkiütés, fej-koszmó és rüh esetén ezzel a diófaleveles főzettel csak mossuk le az érintett testrészeket, a javulás hamarosan mutatkozni fog. Továbbá a pattanások, gennyes kiütések, lábizzadás és fehérfolyás ellen úgyszintén alkalmazhatunk ilyen lemosást.

    Öblögessünk a főzettel, ha szájpenészre utaló jeleket, fogínygyulladást, torokgyulladást és a gége megbetegedését tapasztaljuk.

    Hajhullás ellen alaposan dörzsöljük be a fejbőrünket diófalevél főzettel. Ez egyébként ideális akkor is, ha visszatérő fejtetvességgel küzdünk, hiszen a diófa levelének rovarűző hatása is van.

    Június közepén szedjünk zöld diót, mert ebből kiváló dióesszencia készíthető, ami tisztítja a májat, a gyomrot és a vért is, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást, meggátolja a sűrűvérűséget.

    Teák egy púpozott teáskanál felaprított diólevéllel készíthetünk, melyet negyed liter forró vízzel kell leöntenünk. Rövid idő után szűrjük át, és fogyasszuk. Fürdővizekhez és lemosásokhoz 100 gramm levelet tegyünk negyed liter vízhez. Ha erősebb főzetet akarunk, dupla mennyiséget használjunk a levelekből. Esszenciához 20 darab, negyedbe vágott zöld diót vegyünk, töltsünk meg egy szélesszájú üveget, öntsük le egy liter gabonapálinkával, majd meleg helyen hagyjuk 2-4 hétig állni. Szűrjük le, töltsük palackokba.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!