2024. március 29. péntek
More

    Gyógynövények: Csalán

    A csalán egyike a leghasznosabb gyógynövényeinknek. Minden része felhasználható gyógyítóereje miatt.

    Fejfájásra, ekcémára, vese- és hólyagproblémákra teaként fogyasztva javallott. Vértisztító és vérképző hatású gyógynövény, kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, a vércukorszintre, a húgyutak egészségére és a gyulladásokra is.A népi orvoslásban a csalántea hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések, még a tumort is ideértve, a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései, gyomorgörcsök és -fekélyek, bélfekélyek és tüdő-megbetegedések ellen javallt. Vírusos megbetegedésektől és baktériummal fertőzött váladékoktól ugyancsak hatásosan véd.

    A csalán ellenállóbbá tesz bennünket, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, segít köszvényes és reumatikus panaszok esetén is. Hajhullás esetén a csalánfőzettel való leöblítés visszahozhatja a dús, egészséges hajkoronát. A fejbőrt korpamentessé, a hajat csillogóvá, sűrűvé és hajlékonnyá teszi.

    Teakészítéshez egy púpozott teáskanálnyi csalánt forrázzunk le negyed liter vízzel, hagyjuk rövid ideig állni, majd leszűrve fogyasszuk. Csalántinktúra alkalmazásához a csalán gyökereit tisztítsuk meg kefével, vágjuk apróra és helyezzük egy üvegbe. 38-40%-os gabonapálinkával öntsük fel, és hagyjuk állni 14 napig meleg helyen. Lábfürdőhöz két maréknyi csalángyökeret és friss csalánt áztassunk be egy éjszakára 5 liter vízbe, másnap forraljuk fel, és amilyen melegen szeretnénk, áztassuk bele lábunkat 20 percen keresztül anélkül, hogy a csalánt kiszednénk a vízből. Hajmosáshoz egy ötliteres edényben 8-10 maréknyi csalánra öntsünk hideg vizet, lassú tüzön forrásig melegítsük, majd hagyjuk öt percet állni.

    A te háztartásodból hiányzik még a csalán?

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!