2024. április 18. csütörtök
More

    Gyógynövények: Cickafark

    A cickafark talán az egyik legfontosabb gyógynövényünk. Elsősorban a nők számára lényeges, hiszen nagyon sok női problémára megoldást nyújthat. Rendszertelen menstruációkra, a változókor tüneteire, de egyéb nőgyógyászati rendellenességekre, mint például altesti rákra, gyulladások kezelésére napi egy-két csésze tea hatásos lehet.

    A cickafarkfű legelőkön, utak mentén, erdőszélén és gabonaföldek szélén található meg. Virágának a fehértől a rózsaszínig terjed a színe, a napon fanyar illatot áraszt magából. Erős napsütésben a legérdemesebb szedni, ilyenkor erősebb benne az illóolaj tartalom, ami fokozza a gyógyhatásokat is.

    Ülőfürdőként alkalmazható petefészek-gyulladásokra, felfázásra és fehérfolyásra is. Kiegészítő kúraként a cickafarkból készült tea fogyasztásával fokozható a gyógyhatás.

    Teák alkalmazása kiváló migrénes fejfájás ellen, frontérzékenység esetén, vértisztítása hat a csontvelőre, tüdővérzésekre, tüdőrákra (ilyenkor kálmos gyökérrel együtt kell alkalmaznunk), gyomorvérzésre, aranyérre, ám gyomorégésekre is javulást eredményez.

    Nátha, meghűlés, megfázás esetén is a cickafarktea ajánlott, amely szabályozza a veseműködést, megszűnteti az étvágytalanságot, a gyomorgörcsöket, a puffadást és a máj zavarait, a gyomorban és a belekben létrejött gyulladásokat csillapítja.

    Teakészítéshez egy púpozott teáskanál cickafarkfüvet forrázzunk le negyed liter vízzel, hagyjuk rövid ideig állni, majd leszűrve fogyasszuk. Tinktúrákhoz egy üveget töltsünk meg cickafarkvirággal, öntsük fel 38-40%-os gabona- vagy gyümölcspálinkával, majd két hétig hagyjuk állni napon vagy tűzhely közelében. Kenőcsök készítéséhez melegítsünk fel 90 gramm vajat vagy disznózsírt, adjunk hozzá 15 gramm aprított cickafarkvirágot, 15 gramm málnalevelet, pirítsuk egybe, kevergessük, majd másnap ismét melegítsünk rá. Vászonkendőn átnyomva tégenybe tehetjük, hűtőben tároljuk. Ülőfürdők alkalmazásához 100 gramm cickafarkfűre lesz szükségünk, amit éjszakára hideg vízbe áztassunk be, másnap pedig ezt az ázalékot forraljuk fel és adjuk hozzá a fürdővizünkhöz.

    Te szoktál alkalmazni cickafarkfüvet?

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!