2024. április 24. szerda
More

    A gyógynövények felhasználása (1. rész)

    A gyógynövények nemcsak az egészséget szolgálják, de számosféleképpen lehet őket hasznosítani, így mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelő gyógyterápiát általuk. Kétrészes cikksorozatunk első részében a gyógynövényekbők készíthető teákat, tinktúrákat, friss leveket és gyógynövénypépeket vesszük sorra.

    A teák hatékonyak és könnyen elkészíthetőek. Ízük a gyógynövények típusától függ, ám belsőleg számtalan pozitív hatást fejthet ki a szervezetre, erősítve az immunrendszert és megóvva az egészséget. Az elkészítéshez a friss gyógynövényt fel kell aprítanunk, beletennünk egy üveg vagy fém edénybe, amelyből nem oldódhatnak ki káros anyagok. Forraljunk vízet egy másik edénybe, majd ezt követően a lobogó, forrásban lévő folyadkot öntsük rá a gyógynövényre. Rövid ideig hagyjuk ázni a növényt, majd egy szűrő segítségével szűrjük át. Melegen vagy hűtve fogyaszthatjuk. Általában negyed liter teához egy púpozott teáskanálnyi gyógynövényt kell felhasználnunk.

    Néhány gyógynövényt, mint pl. a mályva, a fagyöngy vagy a kálmos, nem szabad túlforrázni, mert a gyógynövény elvesztheti a gyógyhatását. Ezeket hideg vízzel készítjük el, a gyógynövényt hagyjuk állni 8-12 órát a vízben, majd átszűrjük. Iváshoz csak langyosra melegítsük fel a teát.

    A tinktúra egy olyan kivonat, ami 38-40%-os gabona- vagy gyümölcspálinkával készül. Az edényt töltsük tele lazán a gyógynövénnyel, majd öntsük fel a pálinkával. Zárjuk le, és nagyjából 20 °C-os helyen tartsuk minimum 14 napig. Időnként rázzuk fel, szűrjük át, préseljük ki a szűrőben maradó darabokat. A tinktúrát belsőleg (teába csepegtetve) vagy külsőleg (borogatáshoz és bedörzsöléshez) is használhatjuk.

    A gyógynövények frissen sajtolt leve alkalmas a sebek bedörzsölésére vagy gyógycseppekként való fogyasztásra. Turmixgéppel a gyógynövényt aprítsuk fel, ezzel pedig ki is préseljük belőle a nedveket. Frissen, naponta elkészítve ajánlott alkalmazni, de kis üvegcsékben hűtőben tárolva hónapokig is eláll.

    Sodrófát alkalmazzunk a gyógynövénypépek elkészítéséhez. A növény szárát és leveleit egyaránt őröljök vele péppé, ezt az őrleményt tegyük egy lenvászonra, amit aztán a beteg testrészre kötve tudunk alkalmazni. Egy másik kendővel rögzítsük a kötést, tartsuk melegen, és hagyjuk a beteg területen egy éjszakán át.

    Te hogyan szoktad a gyógynövényeket alkalmazni a mindennapi életedben?

    A gyógynövények felhasználása (2. rész) –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!