2022. december 4. vasárnap
More

  Mik a COVID-19 Omicron-változat tünetei?

  Az Omicron variáns első amerikai eseteinek új CDC-elemzése felsorolja a négy leggyakrabban jelentett tünetet.

  2021. december 1-jén – alig néhány nappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalomra okot adó változatnak nyilvánította – az Omicron változat első esetét megerősítették az Egyesült Államokban. A jelenlegi adatok azt sugallják, hogy az Omicron változat hamarosan megelőzheti a Deltát, mint az ország domináns COVID- törzsét.

  A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az új változat 30 mutációt tartalmaz a tüskegénben – a vírus azon részében, amely lehetővé teszi, hogy behatoljon a sejtjeidbe és megfertőzzön –, és valószínűleg jobban fertőzhet, mint az eredeti SARS-CoV-2.

  Bármely új változat bevezetése sok nagy kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy miben térhet el a korábbi változatoktól, beleértve azt is, hogy milyen tüneteket okoz, és hogy többé-kevésbé súlyos betegséget okoz-e. Kutatók és fertőző betegségek szakértői szerint a következőket tudtuk eddig az Omicron variáns tüneteiről:

  Amint arról a Health korábban beszámolt, a domináns Delta-változat tünetei gyakran olyanok, mint egy nagyon erős megfázásé. A londoni fertőzöttek COVID-19 tüneteinek elemzése alapján az Omicron variáns tünetei nem feltétlenül különböznek egymástól. Ez a tanulmány összehasonlította azokat a COVID-tüneteket, amelyeket az emberek egy hét alatt regisztráltak októberben és egy héten decemberben. Mindkét héten az emberek által jelentett öt leggyakoribb tünet a következők voltak: orrfolyás, fejfájás, fáradtság, tüsszögés és torokfájás.

  “Remélhetőleg az emberek már felismerik a megfázáshoz hasonló tüneteket, amelyek az Omicron fő jellemzőinek tűnnek” – mondta egy sajtóközleményben Tim Spector, a ZOE COVID Study alkalmazásának, az adatok mögött álló tanulmány alkalmazásának vezető tudósa . “… Amint azt a legfrissebb adataink mutatják, az Omicron tünetei túlnyomórészt megfázásos tünetek, orrfolyás, fejfájás, torokfájás és tüsszögés, ezért az embereknek otthon kell maradniuk, mert lehet, hogy COVID.”

  Egy nagy dél-afrikai tanulmány kutatása azt is kimutatta, hogy az Omicron-változat kisebb valószínűséggel okoz súlyos betegségeket, mint a korábbi változatok – írja a Washington Post. A Discovery Health, Dél-Afrika legnagyobb egészségbiztosítója által vezetett tanulmány megállapította, hogy a legtöbb fertőzést enyhének minősítik, és a leggyakoribb korai tünet a torokkaparás. Egyéb gyakori tünetek közé tartozik az orrdugulás, a száraz köhögés és a fájdalmak (különösen az alsó hátfájás).

  A Morbidity and Mortality Weekly Report december 17-i számában a CDC új elemzést ad ki az Omicron variáns első 43 esetéről, amelyeket az Egyesült Államokban jelentettek. A kutatás azt mutatja, hogy ezeknél a betegeknél a leggyakrabban jelentett tünetek a köhögés, a fáradtság, valamint az orrdugulás vagy orrfolyás volt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!