2024. április 19. péntek
More

    Gyógyszeres önkezelés a világban

    Ha valami baja van, a legtöbb amerikai először megpróbál valami recept nélkül kapható szert, Európában és Ázsiában többen választják elsőként a doktort. Közvéleménykutatók 51 országban élő emberek öngyógyító szokásait vizsgálták és az eredményeket egy nemzetközi konferencián Svédországban ismertették.

    Az önkezelésre alkalmas, mindenfelé megvehető gyógyszerek ipara óriási: becslések szerint az ilyen készítmények évi forgalma meghaladja a 70 milliárd dollárt (több mint 10 ezer milliárd forint). Nemzetközi szervezetük találkozóján mégis arra panaszkodtak, hogy bevételük nem növekszik és ebben szerepe van az orvosok ellenakcióinak, valamint a gyógyszermellékhatásokról megjelenő sajtóhíreknek.

    A közvéleménykutatók adatai szerint fejfájás, megfázás, alvászavar és hátfájás miatt nyúlnak leggyakrabban az emberek valami tablettához. Nem csoda, hogy ennek a piacnak a legnagyobb tétele a fájdalomcsillapítók csoportja. Valószínűleg az sem lep meg senkit, hogy a kelet-európai országok polgárainak fáj leggyakrabban a feje: a vizsgált hónapban errefelé a felnőttek több mint fele tapasztalt fejfájást.

    Ázsiában a megfázás, torokfájás, köhögés a leggyakoribb, de a statisztika szerint Dél-Korea lakói a világelsők abban, hogy mindenféle torokhurut, emésztési panasz vagy akár fogfájás miatt bekapjanak valamilyen szabadon megvehető patikaszert.

    A megkérdezése előtti hónapban a kínai felnőtteknek 40 százaléka szorult valamilyen altatóra. A szingapúriak 37 százalékának fájt a torka, a Fülöp-szigetek lakói többet köhögtek, mint bárhol a világon: minden harmadik filipinó szedett valamilyen köhögéscsillapítót. A fölmérés időszakában az indiaiak, japánok és a portugálok voltak a legegészségesebbek: minden negyedik azt mondta, hogy egy hónapja semmi panasza.

    Nagy földrajzi különbségek vannak abban, hogy milyen módon kezelik, kezeltetik az emberek betegségüket, panaszaikat. Az amerikaiak először beszedik az otthon lévő, elérhető szereket és csak azután fordulnak orvoshoz. Hongkong lakóinak 51 százaléka viszont azonnal megy a doktorhoz, ha bármi furcsát érez és ebben ők vezetik a listát.

    A másik véglet Dánia és Norvégia, ahol a kérdezettek egyharmada semmiféle gyógyszert nem hajlandó bevenni, hanem vár, amíg a panasza elmúlik. Az öngyógyító készítmények piacán is van márkahűség. Tíz kínaiból nyolc csak azt a szert veszi be, amit már korábban jónak tapasztalt.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!