2024. április 20. szombat
More

    Cink adása megfázásos tünetek kezelésére vitatható

    Kanadai kutatók szerint cink szedésével alig rövidíthető le a megfázás időtartama, és a szer bevétele gyakran mellékhatásokkal is jár.

    A téli influenzaszezon táján világszerte sokan szednek mindenféle reklámozott gyógyszert, így cinket is a megfázásos panaszok enyhítésére. Kanadai kutatók áttekintették azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek a meghűlés gyógyulásának időtartamát mérték cinket tartalmazó gyógyszerek szedése esetén, vagy anélkül.

    Michelle Science és munkatársai összeszedték a világ orvosi szakirodalmából azt a 17 dolgozatot, amelyek megfelelő módszerekkel végzett vizsgálatok voltak. Ezek véletlenszerű kiválasztással történtek, 2121 megfázásos beteg megfigyelésével. A páciensek életkora egy évtől 65 esztendeig terjedt és a kutatók azt mérték, hány napig voltak a megfázásnak tünetei.

    Voltak megfigyelések, hogy cink adása csökkenti a megfázás tüneteit és így számos gyógyszercég hozakodott elő különféle, cinket tartalmazó tablettával, kanalas orvossággal, de a szakembereket az eddigi közlemények nem győzték meg.

    A kanadai munkacsoport leszögezte, hogy igen nehéz volt a vizsgálatok különböző módszerei alapján egységes véleményt kialakítani. A gyerekek csoportjában semmiféle mérhető különbség nem volt a cinkkel kezelt, illetve ilyen készítményt nem szedő betegek tüneteinek időtartama között.

    A felnőtteknél a cink két-három nappal lerövidítette ugyan a meghűlés időtartamát, de más kellemetlenségek jelentek meg. A cink bevétele gyakran mellékhatásokkal járt: kellemetlen ízérzést vagy hányingert okozott. Az orvosok szerint mérlegelni kell, hogy érdemes-e a kicsit rövidebb ideig tartó nátha és köhögés végett a kellemetlen mellékhatásokat vállalni.

    A tanulmányt a Kanadai Orvosszövetség hetilapja közölte.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!