2024. március 29. péntek
More

    Hússzövetség: a húsok és húskészítmények mértékletes fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend része

    A húsok és húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos része a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) szerint.

    A szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete, amelynek tagja a Hússzövetség is határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO rákkockázati besorolását a húsokra és a húskészítményekre vonatkozóan. „Az európai húsfeldolgozó ipar úgy véli, hogy félrevezető, ha az életmódból és az étrendből egy tényezőt kiemelnek és azt teszik felelőssé bizonyos megbetegedések kialakulásáért” – áll a közleményben.

    A WHO hozta nyilvánosságra rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és „valószínűleg” a vörös húsé is, ahova a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét sorolták.

    A Hússzövetség tájékoztatása emlékeztet: a megbetegedések kockázatát sok tényező befolyásolja, például a kor, a genetika, az étrend, a környezet és különösen az életmód. Nem egy adott élelmiszercsoport jelent önmagában egészségügyi kockázatot, hanem az egészségtelen életmód és azon belül a nem megfelelő, nem kiegyensúlyozott étrend.

    Tudományos tények bizonyítják – írja a közlemény – a húsfogyasztás előnyeit egy egészséges étrend keretei között. A húsok és húskészítmények olyan, az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok alapvető forrásai, mint a fehérjék, az esszenciális aminosavak, a B vitaminok – így kiemelten a B12 vitamin, mely az immunrendszer működését segíti -, vagy olyan ásványok, mint a vas és a cink.

    Ezért a húsok és húskészítmények rendkívül fontos tápanyagok, amelyek nehezen helyettesíthetők más termékekkel a mindennapi étkezés során. Környezeti tényezők (beleértve a kinti és benti levegőt, annak szennyeződését, ezen kívül a talaj és az ivóvíz állapotát) sokkal magasabb kockázati értéket hordoznak magukban a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulása szempontjából, mint a húsok és húskészítmények – áll a közleményben.

    A Hússzövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy a magyar húsfogyasztás az elmúlt 25 évben drasztikusan csökkent. A sertéshúsfogyasztás a múlt század 80-as éveinek végén még 43 kilogramm volt fejenként. Ugyanez az adat ma 25 kilogramm körül alakul. A marhahús esetén ugyanebben az időszakban 8 kilóról 2,5 kilogrammra csökkent a fogyasztás.

    Az európai húsfeldolgozó ipar és azon belül a magyar Hússzövetség azt javasolja, hogy a jelenlegi húsfogyasztás szintjét tartsák meg a fogyasztók. Sőt szerintük egyes társadalmi rétegeknél a fogyasztás növelése is szükséges lenne a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fenntartásához.

    Ugyanakkor csakúgy, mint más élelmiszerek esetében is a túlzott mértékű fogyasztás ezen a területen sem ajánlott – tették hozzá.

    Az európai húsfeldolgozó ipar szereplői, így a magyar húsipari vállalatok is hosszú évek óta fejlesztik receptúráikat, a gyártási technológiát azért, hogy optimalizálják termékeik tápanyag összetételét, tápértékét. Így többek között alacsony zsír- és sótartalmú készítményeket és csökkentett adalékanyagú termékeket is készítenek a fogyasztóknak. Az ágazat európai szereplői a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályozási rendszerének ellenőrzése mellett tevékenykednek. Továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztókat ízletes és egyben egészséges húsokkal és húskészítményekkel lássák el – olvasható a közleményben.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!