2024. április 16. kedd
More

    Gyógynövények

    Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében a gyógynövényekről oszt meg tartalmas, hasznos információkat, mely elősegíti a betegségek gyógyulását és megelőzését ezek használatával.

    Írásában tanácsolja, hogy ha elkezdünk gyógynövényeket használni, kezdésként inkább a vértisztító hatású füvekkel kezdjünk, ezek közül pedig a legismertebbek a medvehagyma, a csalán, az orvosi veronika, a gyermekláncfű és a lándzsás útifű. A gyógynövények ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy használni tudjuk őket, hiszen nem mindegy, milyen növény gyógyhatását mire akarjuk használni.

    Amennyiben saját magunk szednénk a gyógynövényeket, fontos, hogy törekedjünk arra, hogy a megfelelő időben, a megfelelő helyen és a megfelelő módon gyűjtögessünk, hiszen vannak olyan hasznos füvek, amelyeket például tavasszal találunk csak meg, másokat nyáron vagy ősszel, ám egyes típusok fellelhetők télen is a hótakaró alatt.

    A frissen szedett gyógynövények a leghatásosabbak, ezek tudják legerősebben kifejteni hatásukat, ámde abban az esetben, ha nincs lehetőséged szedni ezekből frissen, szárított formában be tudod szerezni a gyógynövényboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban, illetve abban az esetben, ha olyan növényt szedsz, ami szezonális, szárítással el tudod raktárazni magadnak télire.

    A gyógynövények szárításakor figyelni kell arra, hogy lehetőleg előtte ne mosd meg a növényt, hiszen a nedvesség késlelteti a szárítás folyamatát, illetve aprórra össze kell aprítani, ez a száradást is elősegíti, illetve könnyebben tudod majd felhasználni a későbbiek során.

    A gyógynövények és gyógyfüvek felhasználásának számos módja van, van, aki teaként készíti el magának és családjának, ezzel fejtve ki jótékony hatásait, más pépet, kenőcsöt vagy olajakat készít belőlük, azonban ezeket lehet akár dunsztkötésként, borogatásként és ülőfürdőként is használni.

    Maria Treben könyvében többek között olyan előnyös gyógynövényekről is szó van, mint az apróbojtorján, a cickafark, a csalán vagy a fekete nadálytő.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!