2024. április 25. csütörtök
More

    Törékeny férfiak – Drámai következmények

    Csak a nőket sújtja – így könyvelték el hosszú ideig a csontritkulást a férfiak. Mára viszont kiderült, hogy ez nem így van, a „néma kórnak” is nevezett betegség mindkét nemet érinti. Dr. Tóth Edit, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Reumatológiai Osztályának főorvosa szinte naponta tapasztalja ennek igazságát és következményeit betegeinél.

    – Ha csupán annyit mondok, hogy Magyarországon a csípőtörések egyharmada és a csigolyatörések fele, valamint a csuklótörések egynegyede a férfiakat érinti, és hogy a férfiak e törések következtében egy éven belül gyakrabban halnak meg, mint a nők, akkor a lényeget már összefoglaltam. A csontritkulás alattomos kór. Nem egyik napról a másikra következik be, de amikor már nyilvánvaló jelei vannak, rendszerint késő. A csont élő szövet, amely fokozatosan lebomlik és újraépül, a baj akkor kezdődik, amikor a bomlás gyorsabban halad, mint az újraépülés, illetve ez utóbbi már nem is következik be. Népbetegségről van szó, mikor a csontritkulásról beszélünk, és a férfiak is érintettek, náluk is hasonló a csontritkulás folyamata, mint a nőknél, de mégsem teljesen azonos vele. A nőknél leginkább a nemi hormon, az ösztrogén termelődésének csökkenésével magyarázzák a csont szerkezetének kóros megváltozását, A férfiaknál is csökken idővel a nemi hormon termelés mind a herében, mind a mellékvesében, csak nem olyan hirtelen, mint a nőknél. A csontépítés náluk is lelassul, tehát a végeredmény ugyanaz mint a nők esetében. Közös elemként említhetjük, ha az okokról beszélünk: a D vitamin és a kalcium hiányát, a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot. Ezeket mindkét nemnél megtalálhatjuk. De létezik úgynevezett másodlagos csontritkulás is, amely bizonyos gyógyszerek, főként szteroidok szedése, valamint a mértéktelen alkoholfogyasztás, dohányzás következménye. Férfiaknál ez a fajta csontritkulás az összes ilyen jellegű megbetegedés felét teszi ki.

    Rendszeres testmozgás

    Arról is szól a főorvosnő, hogy ez a betegség is megelőzhető kellő gondossággal és odafigyeléssel. A rendszeres szűrővizsgálatok segítenek ebben. Negyvenéves kor után már férfiaknak is tanácsos csontsűrűség-vizsgálaton részt venni, még mielőtt a csonttömegvesztés kóros formában bekövetkezne. Ha elmarad a szűrés, a kellő gondosság, akkor már rendszerint csak váratlan esemény, valamilyen csonttörés figyelmeztet a csontritkulásra.

    – A csonttörések száma világviszonylatban is nagyobb, mint a szívinfarktus, a stroke és a mellrák együtt. Bizonyos csonttörések, mint a csigolya- és a combnyaktörés, különösen veszélyesek, főként idős korban, mert ezek gyógyulási folyamata rendkívül lassú, gyakran ágynyugalmat is igényel, és a betegek 20-25 százaléka meghal még a baleset évében, sokan pedig maradandó károsodást szenvednek, vagyis rokkantan élik tovább életüket – figyelmeztet a főorvosnő.

    Szerinte a megelőzésre mindenkinek van lehetősége, oda kell figyelni a táplálkozásra, és nem szabad mellőzni a rendszeres mozgást. Ha egy családban halmozottan fordulnak elő csonttörések, akkor valószínűleg öröklődik a hajlam, és nem kerülhető el a rendszeres csontsűrűség vizsgálat.

    Ha már diagnosztizálták a csontritkulást, akkor az előírt gyógyszereket folyamatosan szedni kell, kihagyások nélkül. Szerencsére a világon ismert és elismert, legjobb szereket Magyarországon is lehet kapni a csontritkulás karbantartására. Annak ellenére, hogy ez a kór nem gyógyítható, vissza nem fordítható, progresszivitása megakadályozható. Sokan mellékhatásokra hivatkozva vagy a magas gyógyszerárra nem szedik a rendelt patikaszert, holott egy csonttörés sokkal többe kerül az egyénnek és a társadalombiztosításnak is.

    A csontritkulás és következményei, a csonttörések sokmilliós terhet rónak a társadalombiztosításra.

    Szerencsére hazánkban kiépített oszteoporóziscentrum-hálózat van, ezeket tanácsos rendszeresen felkeresni a „teremtés koronáinak”, az erősebb nemnek is, mert az időben felismert és kezelt csontritkulás sok későbbi szenvedéstől, balesettől és életminőség romlástól óvja meg őket.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!